Ευρυαγγείες: Πώς προκαλούνται και ποια η θεραπεία τους;

Ευρυαγγείες ονομάζονται οι μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες, οι οποίες είναι παθολογικά διατεταμένες και διακρίνονται εμφανώς κάτω από την επιδερμίδα. Πρόκειται για αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη, καθώς το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο με αποτέλεσμα τη διάτασή τους.

Η παρουσία ευρυαγγειών στο πόδι είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού, το οποίο σημαίνει ότι η κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι είναι διαταραγμένη, έστω και σε μικρό βαθμό.

Πώς προκαλούνται

  • Καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνισή τους μπορεί να είναι η γενετική προδιάθεση, η συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας ή ακόμα και κάποιο μηχανικό τραύμα. Επιβαρυντικό ρόλο παίζει η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική στάση, τα περιττά κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής ή τεχνικές μασάζ.

Πώς θεραπεύονται

  • Η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται με την χρήση του σκληρυντικού αφρού αλλά και με σκληρυντικές ενέσεις. Το laser όμως από μόνο του έχει μέτρια αποτελέσματα, γι’ αυτό και χρειάζεται συνδυασμός με τις σκληρυντικές ενέσεις, όπου κρίνεται απαράιτητο.

    Η σκληρυντική ουσία που εγχύεται με τις ενέσεις προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των ευρυαγγειών και σύγκλεισή τους. Με τον τρόπο αυτό το αίμα δεν μπορεί να εισέλθει ξανά εντός του λεπτού αγγείου και παύει πλέον να είναι ορατό.

    Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο και σύμφωνα με το μέγεθος τους απαιτούνται και οι ανάλογες συνεδρίες. Μετά την αγωγή ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηρίοτητές του.

Με την έγχυση σκληρυντικού αφρού, το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι ορατό αμέσως,άμεσα και ανώδυνα.
Εάν και το λέιζερ χρησιμοποιείται κάποιες φορές σαν μέθοδος θεραπείας, είναι μία διαικασία επώδυνη στην εφαρμογή της, η οποία περιορίζεται στην θεραπεία και λόγω ανατομίας των φλεβών. Ο Δρ. Παπασταύρου, με πάνω απο δέκα χρόνια εμπειρίας, σε φλεβολογικά ζητήματα, θα ελέγξει τις εξατομικευμένες ανάγκες σας και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το την αφαίρεση ευρυαγγειών, επικοινωνήστε με τον Πλαστικό Χειρουργό Αλέξανδρο Παπασταύρου.