Γυναικομαστία

Ενότητες

Τι είναι η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνδρες εμφανίζουν αυξημένο μέγεθος μαστού. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση, καθώς αφορά το 40% των ενήλικων ανδρών και 60% των εφήβων κυρίως στις ηλικίες 12-15 ετών.

Στην περίπτωση των εφήβων είναι κατά κύριο λόγο αμφοτερόπλευρη και εξαφανίζεται συνήθως σε ποσοστό 70 %, εντός διαστήματος 1-2 ετών.

Η γυναικομαστία των ενηλίκων εκδηλώνεται κυρίως στην ηλικία άνω των 50 ετών και είναι συχνότερα ετερόπλευρη. Και σε αυτή την περίπτωση ο μεγεθυμένος μαζικός αδένας μπορεί να υποχωρήσει σε διάστημα 12 έως 24 μηνών. Πάντως στις περιπτώσεις εμφάνισης διογκωμένου στήθους στους άνδρες πρέπει να εξακριβώνεται αν αυτό προκύπτει από παχυσαρκία, δεν οφείλεται δηλαδή σε υπερτροφικό αδένα, άρα πρόκειται για ψευδογυναικομαστία.

Βεβαίως, φαίνεται να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πάσχοντες ψυχολογικά, δεδομένου ότι μπορεί να τους οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, έγκειται στο ότι νιώθουν ότι τους κατακλύζει λόγω του υπερτροφικού στήθους τους, ένα έντονο αίσθημα ντροπής.

Σε τι οφείλεται η γυναικομαστία;

Πριν αποφασίσει κάποιος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γυναικομαστίας, θα πρέπει πρωτίστως να έχει αναζητήσει  τα αίτια της κατάστασης. Έτσι λοιπόν, η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από τους ακόλουθους λόγους:

 • Ενδοκρινολογικά νοσήματα, που έχουν ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων ή και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
 • Συνέπεια λήψης φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αναβολικά
 • Συνέπεια λήψης τοξικών ουσιών, που ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης.
 • Υπερκατανάλωση αλκοόλ
 • Λιπομαστία, εξαιτίας της αύξησης ή της απώλειας πολλών κιλών.
 • Σύνδρομο Κlinefelter: Οι άνθρωποι έχουν 46 χρωμοσώματα, 2  εκ των οποίων καθορίζουν το φύλο μας. ‘Έτσι, στα αγόρια,  τα φυλετικά χρωμοσώματα, είναι ένα Χ και ένα Υ, έχοντας καρυότυπο 46,ΧΥ, ενώ τα κορίτσια φέρουν δύο X χρωμοσώματα, με καρυότυπο 46,ΧΧ. Ωστόσο, 1 στα 1:500-1:1000 νεογέννητα αγόρια, εμφανίζεται μια γενετική διαταραχή στα χρωμοσώματα, κατά την οποία, τα αγόρια γεννιούνται με έναν επιπλέον χρωμόσωμα -χ-. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Κlinefelter, είναι ανεπαρκής ανάπτυξης των όρχεων, η υπογονιμότητα και η γυναικομαστία.

Όταν τα αίτιά της δεν μπορούν να εξακριβωθούν και η νόσος δεν περνά μετά από ένα διάστημα, χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής γυναικομαστία.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η γυναικομαστία;

Χάρη στην σύγχρονη πλαστική χειρουργική, η γυναικομαστία είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς επιπλοκές.

Χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της γυναικομαστίας, είναι η χειρουργική επέμβαση, μέσω της οποίας αναδιαμορφώνεται εξαρχής το στήθος του άνδρα, αφού αφαιρείται το λίπος, ο αδενικός ιστός καθώς και το επιπλέον δέρμα, εφόσον υπάρχει. Και εάν κάποιος κύριος φοβάται ότι το στήθος του θα γεμίσει ουλές, η απάντηση είναι αρνητική, καθώς όλες οι τομές γίνονται πολύ προσεκτικά γύρω από την θηλή και επομένως είναι παντελώς  δυσδιάκριτες.

Και για όλους όσους τους τρομοκρατεί η ιδέα του χειρουργείου, υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας και η λύση έγκειται στην χρήση υπερήχων!

 

Λιποαναρρόφηση της γυναικομαστίας με την χρήση υπερήχων

Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνική της πλαστικής χειρουργικής, η οποία υπόσχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γυναικομαστίας:

 • Χωρίς τομές
 • Αναίμακτα
 • Χωρίς να τραυματίζει τον αδενικό ιστό, τα μικροαγγεία και τα νεύρα της περιοχής
 • Με μείωση του χρόνου ανάρρωσης κατά 50%!

Πιο συγκεκριμένα, οι υπέρηχοι «διαβρώνουν» τα τοιχώματα των λιποκυττάρων και έτσι το λίπος υγροποιείται. Με την μεταβολή του λίπους από συμπαγής  μάζα σε υγρό, είναι ευκολότερη η απομάκρυνση του μέσω της διαδικασίας της λιποαναρρόφησης! Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί, ότι με την υγροποίηση του λίπους, είναι δυνατό να αφαιρεθεί ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα λίπους, επιτυγχάνοντας ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα!

Τα αποτελέσματα και των δύο επεμβάσεων γίνονται αμέσως εμφανή, αλλά για την τελική εικόνα, θα πρέπει να υποχωρήσει το οίδημα και οι εκχυμώσεις στην περιοχή, το οποίο θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες. Το πλέον σημαντικό, είναι ότι τα αποτελέσματα των επεμβάσεων είναι μόνιμα.

 

Είμαι ο κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση της γυναικομαστίας;

Για να υποβληθεί κάποιος σε εγχείρηση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας του, θα πρέπει να έχει περάσει την εφηβεία, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρη εικόνα του προβλήματος.

Ωστόσο, συνίσταται να αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία σε νεαρή ηλικία, καθώς το δέρμα είναι γεμάτο κολλαγόνο και υαλουρονικό, και ως εκ τούτου, θα μπορεί να επανέλθει ακόμα πιο γρήγορα.

Ο κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση, είναι ο απόλυτα συνειδητοποιημένος άνδρας, ο οποίος έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του εξαιτίας της εικόνας του στήθους του και απέχει από δραστηριότητες επειδή νιώθει άβολα. Τέλος, θα πρέπει να είναι πεπεισμένος ότι η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση, δεν μπορούν να επιφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, π.χ. αναβολικά
 • Υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή/και τοξικών ουσιών
 • Αύξηση ή απώλεια κιλών (λιπομαστία)
 • Ενδοκρινολογικά νοσήματα
 • Σύνδρομο Klinefelter

 

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που η κατάσταση δεν υποχωρεί από μόνη της και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζει το πρόβλημα άμεσα.

 

 • Χειρουργική επέμβαση
 • Λιποαναρρόφηση μέσω υπερήχων

 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται το λίπος, ο αδενικός ιστός και το επιπλέον δέρμα που υπάρχει. Με αυτόν τον τρόπο, αναδιαμορφώνεται το στήθος.

Όχι, διότι η τομή πραγματοποιείται προσεκτικά γύρω από τη θηλή και στόχος του πλαστικού χειρουργού είναι η διατήρηση ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος.

Πραγματοποιείται η διάβρωση των τοιχωμάτων των λιποκυττάρων, που έχει ως αποτέλεσμα την υγροποίηση του λίπος. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αφαίρεση περισσότερης ποσότητας λίπους.

 

Όχι. Το αποτέλεσμα που προσδίδουν και οι δύο μέθοδοι είναι μόνιμο.

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι έχει περάσει την εφηβεία. Η εγχείρηση προτείνεται να πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία, ώστε το δέρμα να επανέλθει άμεσα.

 

Ο ασθενής πρέπει να προσέχει τη διατροφή του και να ασκείται τακτικά.

Πριν & Μετά

Slider