Συνδρομο Καρπιαιου Σωληνα

Tι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα των χεριών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο, το οποίο περνά μέσα από ένα στενό «πέρασμα» στον καρπό του χεριού, τον καρπιαίο σωλήνα, για να καταλήξει στα δάχτυλα. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στην παλαμιαία πλευρά, στον αντίχειρα, στον δείκτη, στο μέσο δάχτυλο και στο ήμισυ του παράμεσου, αλλά και στους μυς στη βάση του αντίχειρα. Για τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα απαιτείται κλινική εξέταση, ενώ για την επιβεβαίωσή της προκρίνεται το ηλεκτρομυογράφημα.

Τα συμπτώματα του καρπιαού σωλήνα

Στις μέρες μας το εν λόγω σύνδρομο είναι γνωστό ως η «ασθένεια του υπολογιστή», καθώς η συχνή χρήση των υπολογιστών αναδεικνύει και επιδεινώνει το πρόβλημα. Το έντονο μούδιασμα, ο οξύς πόνος, αλλά και η αδυναμία να εκτελέσει το χέρι μια σειρά από καθημερινές, απλές κινήσεις είναι τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου. Στην αρχή μάλιστα το μούδιασμα έρχεται και φεύγει, όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, η αίσθηση αυτή γίνεται μόνιμη και κάνει την εμφάνισή της κατά κύριο λόγο τις πρωινές ώρες. Το μούδιασμα επηρεάζει τα τρία πρώτα δάχτυλα και κυρίως τον αντίχειρα και τον δείκτη, ενώ κατά περιπτώσεις η ενόχληση μπορεί να επεκταθεί και πάνω από τον καρπό, ακόμα και μέχρι τον ώμο.

Τα αίτια που προκαλούν των καρπιαίο σωλήνα;

Οι υπολογιστές, που οδηγούν σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση κάμψης του καρπού και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι λόγοι είναι δύσκολο να εντοπισθούν, οι φλεγμονώδεις παθήσεις, με πιο συνηθισμένη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα μεταβολικά νοσήματα και κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ενδροκρινολογικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, τοπικοί όγκοι, αλλά και ανατομικές ανωμαλίες μπορεί να κρύβονται πίσω από την εμφάνιση της νόσου. Δεν αποκλείεται δε και η κληρονομικότητα, αφού ενδέχεται να έχει κληροδοτηθεί στο άτομο που πάσχει από το σύνδρομο στενότερος καρπιαίος σωλήνας.

Ποία είναι η θεραπεία για τον καρπιαίο σωλήνα;

Η θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα περνά μέσα από δύο δρόμους: τη συντηρητική αντιμετώπιση, που αφορά τις ελαφριές περιπτώσεις και περιλαμβάνει την ξεκούραση του χεριού, τη χρήση νυχτερινών ναρθήκων, αλλά και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, και την χειρουργική, που ενδείκνυται όταν η πρώτη προσέγγιση δεν έχει αποδώσει.  Η χειρουργική οδός προβλέπει τη διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου, με σκοπό την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου και γίνεται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του καρπού.