Στηθος

Αυξητική στήθους

Όταν η φύση, ο χρόνος και η…. βαρύτητα γίνονται εχθροί μας, η πλαστική χειρουργική μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη μας φίλη, καθώς δίνει λύσεις και χαρίζει χαμόγελα. Μία από αυτές τις λύσεις είναι η αυξητική στήθους, η «βασίλισσα» των αισθητικών επεμβάσεων. Δεν είναι τυχαίο πως περί το 16% όλων των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων είναι αυξητικές μαστού, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επεμβάσεις αυξητικής μαστού γίνονται με ενθέματα σιλικόνης και ακολουθούν αυτές με λιπομεταφορά και αυτές με ενθέματα φυσιολογικού ορού.

Ιδανικές υποψήφιοι για αυξητική μαστού είναι οι υγιείς γυναίκες που έχουν πλήρως αναπτυγμένους μαστούς και δεν είναι έγκυοι ούτε θηλάζουν τα μωρά τους. Η επέμβαση διαρκεί 1,5 με 2 ώρες, γίνεται με γενική αναισθησία και για την επιστροφή στο σπίτι μεσολαβεί ένα 24ωρο. Τα αποτελέσματα της αυξητικής στήθους είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή, ενώ, όταν υποχωρήσει το οίδημα, το στήθος παίρνει την τελική του μορφή. Μετά την επέμβαση η ασθενής πρέπει να φορέσει στις περισσότερες περιπτώσεις ειδικό στηθόδεσμο τουλάχιστον για ένα μήνα.

Τα τελευταία χρόνια οι μέθοδοι της αυξητικής στήθους έχουν βελτιστοποιηθεί και προσφέρουν στις γυναίκες μια ευρεία γκάμα επιλογών για τη βελτίωση του στήθους τους, κάνοντας την ομορφιά και τη νεανική εμφάνιση εύκολη υπόθεση.

Subfascial: Λιγότερος πόνος, φυσικό αποτέλεσμα: Στην τεχνική Subfascial η τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται κάτω από τη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τον θωρακικό μυ. Στα θετικά της περιλαμβάνονται ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και το φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς παραμορφώσεις.

Dual plane: Απόλυτη εφαρμογή: Πρόκειται για την τεχνική διπλού πλάνου, κατά την οποία το πρόθεμα τοποθετείται κατά ένα μέρος κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ και κατά ένα μέρος κάτω από τον αδένα. Το βασικό της πλεονέκτημα  είναι πως εξασφαλίζεται η απόλυτη προσαρμογή του ενθέματος με την θήκη που δημιουργείται. Επίσης επιτυγχάνεται ικανοποιητική ανόρθωση του στήθους, εφόσον χρειάζεται, χωρίς επιπλέον τομές.

Triple Plane: Τέλειο, σταγονοειδές σχήμα: Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών που επιτρέπει φυσικό αποτέλεσμα, άμεσα και χωρίς πόνο. Με αυτή τοποθετούνται εμφυτεύματα σε μια θέση που καταλαμβάνει δύο ανατομικές περιοχές. Στο ντεκολτέ (άνω πόλος) το εμφύτευμα τοποθετείται κάτω από τον θωρακικό μυ και στον κάτω πόλο κάτω από τον μαστικό αδένα. Μάλιστα ο κάτω πόλος υποδέχεται λιποκύτταρα από όλα σημεία του σώματος. Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει ένα τέλειο, σταγονοειδές σχήμα.

-Non touch-No pain: Ομορφιά χωρίς πόνο: Πρόκειται για τεχνική που υπόσχεται ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο πόνο. Βασίζεται στο σκεπτικό ότι όσο λιγότερο τραυματίζονται οι ιστοί κατά το χειρουργείο, τόσο λιγότερη είναι η αιμορραγία. Επίσης αποφεύγεται η χρήση των δαχτύλων για την παρασκευή της θήκης -τα οποία υποκαθίστανται από ειδικά εργαλεία- ώστε να μην προκληθεί κάκωση ή αιμορραγία στους ιστούς, που θα μεταφρασθούν σε βραδύτερη ανάρρωση στη συνέχεια. Έτσι η προετοιμασία της θήκης γίνεται ατραυματικά. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της ακόμα και 6 ώρες μετά το χειρουργείο, καθώς δεν υπάρχουν σωληνάκια στο μαστό ή ειδικοί κορσέδες που να περιορίζουν τις κινήσεις.

-Subglandular: Τα ενθέματα σε αυτή την τεχνική τοποθετούνται απευθείας κάτω από τον μαστικό αδένα.

-Submuscular: Τα ενθέματα σε αυτή την τεχνική τοποθετούνται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ.

Μειωτική στήθους

Η επέμβαση μειωτικής στήθους προτείνεται σε γυναίκες με μεγάλο στήθος και έχει ως στόχο τη μείωσή του, με ταυτόχρονη ανόρθωσή του. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που υποφέρουν από μεγαλομαστία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή λειτουργικότητά τους, αφού πέραν της αισθητικής και των περιορισμένων ενδυματολογικών επιλογών, προκύπτουν πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα, ενώ η πτώση του στήθους πρέπει να είναι νομοτελειακή.

Κατά την επέμβαση μειωτικής στήθους αφαιρείται η περίσσεια λίπους, δέρματος και όγκου του μαζικού αδένα από τους μαστούς και δημιουργείται ένα μικρότερο στήθος. Στη διάρκεια της διαμορφώνεται και η θηλή και τοποθετείται σε υψηλότερη θέση. Οι ουλές που δημιουργούνται μετά την αφαίρεση του περιττού λίπους, δέρματος και αδένα, βρίσκονται κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής, αλλά και κάτω και γύρω από τη θηλή.

Ανόρθωση Στήθους

Με την επέμβαση ανόρθωσης στήθους αποκαθίσταται το σχήμα, ο όγκος και η ελαστικότητα των μαστών, χωρίς όμως να αυξηθεί ή να μειωθεί το μέγεθός τους. Ουσιαστικά αναμορφώνεται το περίγραμμά τους και αφαιρείται το περιττό δέρμα, ενώ στη συνέχεια σφίγγεται ο περιβάλλων ιστός. Η τομή που προκύπτει ακολουθεί το περίγραμμα του στήθους. Η επέμβαση διαρκεί από 2,5 έως 3 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης στήθους είναι φυσικά, καθώς οι μαστοί ανακτούν τη σφριγηλότητά τους, χωρίς καμία αλλαγή στον όγκο τους. Σε περίπτωση που η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, ενδεχομένως να χρειαστεί η ανόρθωση στήθους να συνδυαστεί και με αυξητική.

Μαστοπηξία

Πρόκειται για μια χειρουργική τεχνική για την ανόρθωση και την ανάπλαση του στήθους. Στόχος της είναι να βάλει «φρένο» στην πτώση του στήθους, επανορθώνοντας τους μαστούς. Ουσιαστικά με την τεχνική αυτή επανατοποθετείται το σύμπλεγμα θηλή-άλως και όλο το στήθος υψηλότερα στον θώρακα, ενώ βελτιώνεται το περίγραμμα και ο όγκος του. Επιπλέον αφαιρείται η περίσσεια δέρματος, περιορίζεται η δερμάτινη «θήκη» και στηρίζεται το στήθος. Μάλιστα, αν η μαστοπηξία συνδυασθεί και με εμφυτεύματα στήθους, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νεανικής εικόνας για τη γυναίκα.

Εισολκή θηλής

Όταν η θηλή, αντί να προεξέχει, εισέρχεται προς τα μέσα, τότε έχουμε εισολκή θηλής. Οι αιτίες της είναι διάφορες, από το ότι μπορεί να έχουν προηγηθεί χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή που οδήγησαν σε κάποια μόλυνση ή φλεγμονή των γαλακτικών πόρων, μέχρι το ότι οι γαλακτοφόροι πόροι είναι πιο κοντοί από το συνηθισμένο. Πέραν του αισθητικού σκέλους του προβλήματος, η εισολκή θηλής έχει και ένα σημαντικό λειτουργικό κομμάτι, καθώς δεν επιτρέπει στις γυναίκες να θηλάσουν τα παιδιά τους μετά τον τοκετό. Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της εισολκής της θηλής έχει ως στόχο να απελευθερώσει τον ινώδη ιστό ή τους μη αρκετά αναπτυγμένους γαλακτοφόρους πόρους. Γίνεται δε με τοπική αναισθησία.