ΜΠΟΤΟΞ (Μετωπο – Προσωπο)

Είναι το best seller των αισθητικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο. Το ΜΠΟΤΟΞ, μια από τις πλέον δημοφιλείς πρακτικές για το «πάγωμα» του χρόνου, έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί τη λειτουργία των μυών για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Εφαρμόζεται σε ενέσιμη μορφή μέσα στον μυ και διορθώνει μόνο τις ρυτίδες έκφρασης.

Το Βotox εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως οφθαλμολογική θεραπεία για τον σπασμό του βλεφάρου, σύντομα όμως οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε θετικές «παρενέργειες» στις ρυτίδες της περιοφθάλμιας περιοχής. Έτσι η θεραπεία πήρε τον δρόμο της προς την αντιμετώπιση της γήρανσης.

Οι κλασικές εφαρμογές του Βotox για αισθητικούς λόγους –αφού υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που αντιμετωπίζουν παθολογικά προβλήματα, όπως οι ημικρανίες- είναι στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο λεγόμενο «πόδι της χήνας», στην πλαϊνή εξωτερική περιοχή των ματιών. Τα τελευταία χρόνια πάντως το Βotox χρησιμοποιείται και σε άλλες περιοχές, όπως είναι το πλάι της μύτης, η γραμμή της γνάθου, οι ρυτίδες που ξεκινούν από τη γωνία του στόματος και οι ρυτίδες του λαιμού.

Η εφαρμογή του Βotox διαρκεί μόλις 10 λεπτά και μπορεί κανείς να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα, χωρίς να φαίνονται σημάδια. Τα πρώτα αποτελέσματα μετά από μια θεραπεία Βotox φαίνονται μετά από λίγες ημέρες, ενώ το οριστικό αποτέλεσμα γίνεται εμφανές μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Η διάρκεια της επίδρασης του ΜΠΟΤΟΞ είναι περίπου έξι μήνες, κάτι όμως που ποικίλει από άτομο σε άτομο. Έχει διαπιστωθεί δε ότι μετά από μεγάλη επαναληψιμότητα, αυξάνεται και η διάρκειά του.

Οι ενέσεις ΜΠΟΤΟΞ όμως δεν γίνονται πια μόνο για να «σβήσουν» ρυτίδες που έχουν ήδη δημιουργηθεί, αλλά και για να προλάβουν τις ρυτίδες πριν δημιουργηθούν. Μελέτες έδειξαν πως το ΜΠΟΤΟΞ μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε νεότερες ηλικίες, προλαβαίνοντας τη μετατροπή των δυναμικών ρυτίδων σε μόνιμες στατικές.

Το ΜΠΟΤΟΞ είναι μια από τις ασφαλέστερες διαδικασίες μεταξύ των αισθητικών επεμβάσεων, ενώ ετησίως γίνονται εκατομμύρια εφαρμογές του, χωρίς προβλήματα.  Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του σωστού πλαστικού χειρουργού για την θεραπεία Βotox είναι κομβικής σημασίας, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές και τα «παγωμένα» πρόσωπα, που εμφανίζονται κάποιες φορές ανάμεσά μας.