Ακμη/Ουλες ακμης

Οι ουλές ακμής είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην αυτοπεποίθηση ειδικά των νέων ανθρώπων. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις φαντάζει δυσεπίλυτο, η πλαστική χειρουργική μπορεί να δώσει ικανοποιητικές λύσεις.

Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλείται από περιπτώσεις βαριάς ακμής, κατά την οποία δημιουργούνται κύστες και φλύκταινες, που ο ασθενής δεν φρόντισε εγκαίρως, με συνέπεια να εξελιχθούν σε ουλές.

Οι ουλές ακμής κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη μορφή τους, τις ατροφικές ουλές, τις υπερτροφικές ουλές και τις ήπιες ουλές.

Ατροφικές ουλές: Είναι οι συνηθέστερες ουλές ακμής και δημιουργούνται από την απώλεια ιστού. Παραδείγματα ατροφικών ουλών είναι οι εμβυθισμένες στενές ουλές (ice pick), που εκτείνονται στο βαθύ χόριο ή στον υποδόριο ιστό, και οι εμβυθισμένες πλατιές ουλές (box car), που είναι στρογγυλεμένες σε σχέση με τις ice pick.

Υπερτροφικές ουλές: Προκαλούνται από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό του ινώδους ιστού, καθώς κατά την επούλωση της πληγής παράγεται επιπλέον κολλαγόνο, που δημιουργεί μια συσσώρευση από τους αντληθέντες ιστούς στην επιφάνεια του δέρματος.

Ήπιες ουλές ακμής: Είναι απλά σημάδια, που εμφανίζονται ως ερύθημα ή υπερμελάγχρωση.
 

Λύσεις στο πρόβλημα

Οι τρόποι για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής ποικίλουν, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητά τους. Έτσι, οι διαθέσιμες λύσεις είναι:

-Ενέσιμο κολλαγόνο: Η ατροφική ουλή ακμής γεμίζει από το κολλαγόνο, προκειμένου να φτάσει στην επιφάνεια του υπόλοιπου δέρματος και να υπάρξει ομοιομορφία.
 

-Χημικά peeling: Με τα χημικά peeling οι βαθιές ουλές αμβλύνονται, ομαλοποιείται η υφή του δέρματος και ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου.

-Δερμοαποξέση: Με την δερμοαπόξεση ή αλλιώς dermabration αντιμετωπίζονται και οι βαθύτερες ουλές ακμής.

Fractional Laser: Η χρήση του Fractional Laser είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής, καθώς διεγείρεται η φυσική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού και το κατεστραμμένο δέρμα αναπλάθεται.

Laser Co2: Με τα επεμβατικά αυτά laser εξαχνώνεται ο ιστός και ενεργοποιείται η πολυπόθητη ανάπλαση.

-Μη επεμβατικά laser: Με τη χρήση τους αφαιρούνται επιφανειακά τμήματα της επιδερμίδας και του χόριου.

Οι ουλές ακμής δεν είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση και οι διαθέσιμες θεραπείες μπορούν να χαρίσουν και πάλι στον ασθενή τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.