Βλεφαροπλαστική

Η αισθητική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση των άνω και κάτω βλεφάρων ονομάζεται βλεφαροπλαστική.  Αυτή η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση τόσο των άνω όσο και των κάτω βλεφάρων αφαιρώντας θύλακες λίπους από τα άνω και κάτω βλέφαρα, προσδίδοντας στο άτομο μια πιο νεανική, ξεκούραστη εμφάνιση. Επειδή τα μάτια είναι το κύριο σημείο που παρατηρούμε συχνά όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, η αντιμετώπιση των σημαδιών που σχετίζονται με τη γήρανση στα βλέφαρα μπορεί να επιφέρει τεράστια βελτίωση στη ζωή του ασθενούς.

Η χειρουργική των βλεφάρων είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως περιζήτητες επεμβάσεις αναζωογόνησης του προσώπου. Πρόκειται για μια δημοφιλή επέμβαση τόσο μεταξύ ανδρών όσο και μεταξύ γυναικών. Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις αναζωογόνησης του προσώπου, όπως το lifting μέσου προσώπου.

 

Σε ποια άτομα προτείνεται η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική προτείνεται σε άτομα με:

 • Κουρασμένο βλέμμα
 • Χαλαρότητα δέρματος γύρω από τα μάτια
 • Προβλήματα στην όραση λόγω της βλεφαρόπτωσης
 • Ηλικία άνω των 35 ετών

 

Τεχνικές βλεφαροπλαστικής

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς υποβάλλονται σε βλεφαροπλαστική, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μπορεί να ποικίλλουν. Τα κάτω βλέφαρα μπορεί να χρήζουν επέμβασης εάν εμφανίζεται περίσσιο δέρμα, λεπτές ρυτίδες ή σακούλες κάτω από τα μάτια. Η επέμβαση μπορεί επίσης να αποκαταστήσει το πρήξιμο στα άνω βλέφαρα και γύρω από αυτά.

 

Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αναίμακτη βλεφαροπλαστική.

Ως αναίμακτη βλεφαροπλαστική ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία δεν πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. Αποτελεί μια ανώδυνη μέθοδο, έπειτα από την οποία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Ωστόσο, η πλέον αποτελεσματική και μόνιμη μέθοδος είναι η χειρουργική βλεφαροπλαστική.

 

Χειρουργική βλεφαροπλαστική

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική του κάτω βλεφάρου ή του κάτω και του άνω βλεφάρου πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία και νάρκωση. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η περιοχή μουδιάζει με ενέσεις και ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά ναρκωμένος για να παραμείνει ήρεμος. Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως μία ώρα.

 

Μετεγχειρητική περίοδος

Μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για να διατηρηθεί το τραύμα καθαρό. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή να παραμείνει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Εάν επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, ένας φροντιστής θα πρέπει να μείνει μαζί του τουλάχιστον για την πρώτη νύχτα. Τα απλά παυσίπονα θα πρέπει να αρκούν για να μειωθεί ο πόνος. Μετά την επέμβαση το άτομο δεν πρέπει να οδηγεί ή να χειρίζεται μηχανήματα για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι να ανακτήσει την αίσθηση, την κίνηση και τον συντονισμό.

Είναι σύνηθες να υπάρχει δακρύρροια στα μάτια μετά από την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής, αφενός λόγω του πρηξίματος μετεγχειρητικά και αφετέρου επειδή οι δακρυϊκοί πόροι είναι διογκωμένοι και δεν εκρέουν σωστά. Αυτό μπορεί να έχει διάρκεια μερικών εβδομάδων. Ο έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός θα σας χορηγήσει κολλύρια προκειμένου να καταπραϋνθούν οι όποιες ενοχλήσεις. Μετά την επέμβαση, τα βλέφαρα μπορεί να μοιάζουν και να τα νιώθετε «σφιχτά» όταν είναι κλειστά λόγω του πρηξίματος και της αφαίρεσης δέρματος. Εάν δεν είναι δυνατό να κλείσετε τελείως τα μάτια σας τη νύχτα, θα πρέπει να εφαρμόσετε κάποια οφθαλμική αλοιφή πριν κοιμηθείτε. Αυτό το σφίξιμο θα υποχωρήσει καθώς το πρήξιμο θα υποχωρεί.

Η επούλωση μετά το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο- οι ουλές μπορεί να φέρουν ένα ροζ χρώμα για έξι μήνες μετά το χειρουργείο. Αυτό θα εξασθενίσει τελικά σε μια λεπτή, σχεδόν αόρατη λευκή γραμμή

Το θετικό είναι ότι η ζωντάνια και η νεανική εμφάνιση του προσώπου θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε προσωρινή ουλή ή μελάνιασμα.

Εάν επιθυμείτε ανανεωμένο και νεανικό βλέμμα, επικοινωνήστε με τον Πλαστικό Χειρουργό Αλέξανδρο Παπασταύρου.

 • Όσοι έχουν κουρασμένο βλέμμα
 • Όσοι παρατηρούν χαλαρότητα γύρω από τα μάτια
 • Όσοι παρουσιάζουν προβλήματα όρασης λόγω της βλεφαρόπτωσης

 

Συνήθως, συνιστάται σε άτομα ηλικίας 35 και άνω.

Οι τεχνικές της βλεφαροπλαστικής ποικίλλουν. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής:

 • Αναίμακτη βλεφαροπλαστική
 • Χειρουργική βλεφαροπλαστική

 

Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική συνιστάται όταν το πρόβλημα που παρατηρείται στα βλέφαρα δεν είναι μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί μια ανώδυνη μέθοδο και δεν απαιτείται χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής αφαιρούνται οι θύλακες λίπους στα άνω και στα κάτω βλέφαρα. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαθίσταται το πρήξιμο που παρουσιάζεται στα βλέφαρα και το βλέμμα αναζωογονείται και αποκτά τη χαμένη νεανικότητα του.

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική αποτελεί μια μόνιμη μέθοδο και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο κάτω βλέφαρο, είτε στο άνω και το κάτω βλέφαρο. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής βλεφαροπλαστικής, στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία και νάρκωση, ώστε ο ασθενής να παραμείνει ήρεμος και χωρίς πόνο.

Η συγκεκριμένη πλαστική χειρουργική διαρκεί έως και 1 ώρα.

Ο πλαστικός χειρουργός θα αναφέρει ορισμένες οδηγίες, ούτως ώστε, η αποκατάσταση να γίνει ακόμα πιο ομαλή.

 • Λήψη αντιβιοτικών για να διατηρηθεί το τραύμα καθαρό
 • Λήψη παυσίπονων για την υποχώρηση του πόνου
 • Χορήγηση κολλυρίων για να καταπραϋνθούν τυχόν ενοχλήσεις
 • Χορήγηση οφθαλμικής αλοιφής για την υποχώρηση του πρηξίματος

 

Ο ασθενής δεν πρέπει να οδηγήσει και να χειριστεί μηχανήματα το πρώτο 24ωρο.

Η επούλωση των ουλών μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, καθώς, το ροζ χρώμα στα βλέφαρα δεν υποχωρεί εύκολα. Όμως, το αποτέλεσμα διαρκεί πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε ουλή ή πρήξιμο.