Ανορθωση μηρων

Η επέμβαση ανόρθωσης μηρών έρχεται να απαντήσει στο πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος στην περιοχή αυτή. Οι αυξομειώσεις του βάρους μετά από δίαιτες ή εγκυμοσύνες, αλλά και το πέρασμα του χρόνου και σε κάποιες περιπτώσεις και η κληρονομικότητα, οδηγούν σε χαλάρωση του δέρματος στους μηρούς, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε με γυμναστική ούτε με αδυνάτισμα. Το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών, χωρίς να αποκλείεται η χαλάρωση στην πρόσθια, την πλάγια και την οπίσθια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση αποκαθιστά τη χαλάρωση, αλλά και τη συμμετρία των μηρών.

Ουσιαστικά κατά την ανόρθωση των μηρών τέμνεται και αφαιρείται το περιττό δέρμα και στη συνέχεια η αποκατεστημένη επιφάνεια τεντώνεται για να τοποθετηθεί το δέρμα στη νέα του θέση, με αποτέλεσμα το περίγραμμα να βελτιώνεται αισθητά. Η επέμβαση αυτού του τύπου μπορεί να συνδυαστεί και με την λιποαναρρόφηση. Οι τομές γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών, δίπλα στη βουβωνική χώρα, με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι ορατές και να κρύβονται στις πτυχές των μηρών και κάτω από το εσώρουχο.

Με την ολοκλήρωση της επέμβασης τοποθετείται ένας πιεστικός κορσές για 4-6 εβδομάδες, ειδικά στις περιπτώσεις που η ανόρθωση έχει συνοδευθεί και από τοπική λιποαναρρόφηση.

Μετά την ανόρθωση των μηρών συνιστάται ξεκούραση του ασθενή για μία εβδομάδα προτού επιστρέψει στην καθημερινότητά του, και επάνοδος στην εργασία μετά από δύο εβδομάδες. Οι επιπλοκές μετά από μια επέμβαση ανόρθωσης μηρών είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Μπορεί να παρουσιασθεί κάποια υπαισθησία, υποχωρεί όμως σταδιακά, ενώ σπάνια εμφανίζεται κάποιο οίδημα ή αιμάτωμα.

Το αποτέλεσμα της ανόρθωσης των μηρών είναι μόνιμο, ειδικά αν στη συνέχεια ο ασθενής ακολουθήσει ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής και αποφύγει τις μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Μάλιστα, τα σημάδια, που αρχικά καλύπτονται από το εσώρουχο ή το μαγιό, μετά από κάποιους μήνες αρχίζουν να εξαφανίζονται, ενώ η εικόνα που μένει είναι αυτή ενός πιο νεανικού και σφριγηλού δέρματος.