Κοιλιοπλαστικη

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια λίπους και δέρματος από την περιοχή της κοιλιάς και συσφίγγονται τα κοιλιακά τοιχώματα. Συνιστάται στις περιπτώσεις της χαλάρωσης του δέρματος της κοιλιάς, η οποία προκαλείται μετά από απότομη διάτασή του σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή απότομης αύξησης βάρους. Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί, ανάλογα με την έκτασή της και την περίπτωση, από 1,5 έως 3 ώρες.

Το ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα, ο διαβήτης, αλλά και το κάπνισμα αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τη επέμβαση. Μάλιστα, είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος για μερικούς μήνες πριν από το χειρουργείο, ώστε να είναι δυνατή η επέμβαση. Επίσης γυναίκες που δρομολογούν μια εγκυμοσύνη καλό είναι να περιμένουν πριν προχωρήσουν στην κοιλιοπλαστική, ενώ ιδανικό θα ήταν ο ασθενής να χάσει βάρος πριν από την επέμβαση.

Δύο παραλλαγές

Δύο είναι οι παραλλαγές της κοιλιοπλαστικής: η ολική και η μίνι, που είναι μια μικρότερης έκτασης εκδοχή της επέμβασης και αφορά μικρότερα προβλήματα. Στην ολική κοιλιοπλαστική μετακινείται ο ομφαλός, προκειμένου να τοποθετηθεί στη νέα θέση που θα απαιτήσει το νέο σχήμα της κοιλιάς. Στη μίνι κοιλιοπλαστική γίνεται αφαίρεση των ιστών της ηβικής περιοχής της κοιλιάς, χωρίς όμως να μετατοπίζεται ο ομφαλός.

Η επέμβαση αφήνει μια μόνιμη ουλή, το μέγεθος της οποίας σχετίζεται με την έκταση του προβλήματος. Η ουλή αυτή «κρύβεται» από το εσώρουχο. Μετά την κοιλιοπλαστική απαιτείται μία εβδομάδα για την αποκατάσταση, αλλά για να επανέλθει ο ασθενής στις κανονικές του δραστηριότητες χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Μετά το χειρουργείο υπάρχει ένα οίδημα, αλλά και μελανιές, που υποχωρούν όμως στη συνέχεια.
Ο ασθενής φεύγει από την κλινική φορώντας ζώνη κοιλίας, ενώ μετεγχειρητικά λαμβάνει αντιβιοτικά, αλλά και παυσίπονα για τον πόνο, που μειώνεται σταδιακά.

Η κοιλιοπλαστική, εφόσον συνοδευθεί από ισορροπημένη διατροφή, συστηματική άσκηση και διατήρηση του βάρους, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και μάλιστα με αποτελέσματα που διαρκούν χρόνια.