Μικροχειρουργικη αποκατασταση μαστου

Η μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή είναι μια μέθοδος που ανοίγει νέους δρόμους και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος την τελευταία δεκαετία. Σκοπός της είναι να επαναφέρει το στήθος της γυναίκας στην προτέρα κατάσταση, χρησιμοποιώντας ιστούς από το ίδιο της το σώμα, χωρίς τη χρησιμοποίηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Ειδικότερα, με τη μικροχειρουργική μεταφέρονται ιστοί μαζί με τα αγγεία τους από μια περιοχή του σώματος (πχ. από την κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς) σε μία άλλη, τα οποία στη συνέχεια επανασυνδέονται.

Μέσω της μικροχειρουργικής, ο νέος μαστός μοιάζει με αυτόν που αφαιρέθηκε περισσότερο από ότι με οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Μελέτες και έρευνες δεκαετιών δε δείχνουν πως μόνο η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα τόσο φυσικό αποτέλεσμα, με μηδαμινή νοσηρότητα και διάρκεια στον χρόνο. Η επανορθωτική αυτή επέμβαση μπορεί να γίνει είτε άμεσα, μαζί δηλαδή με την μαστεκτομή, είτε αργότερα, όταν το θελήσει η ασθενής.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής είναι πως στην αποκατάσταση με αυτή τη μέθοδο:

 1. Χρησιμοποιούνται ιστοί από το σώμα της γυναίκας.
 2. Χρειάζεται μόνο ένα χειρουργείο.
 3. Η γυναίκα αισθάνεται σα να έχει φυσικό μαστό.
 4. Ο μαστός έχει φυσικό σχήμα.
 5. Η αποκατάσταση διαρκεί στον χρόνο.
 6. Δεν απαιτούνται εμφυτεύματα.
 7. Το μόσχευμα συμπεριφέρεται ως μαστός.
 8. Η γυναίκα έχει μόνο μια μικρή ουλή στην κατώτερη κοιλιά.

Τα μόνα αρνητικά της μικροχειρουργικής αποκατάστασης μαστού είναι πως:

 1. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου διαρκούν πολλές ώρες, από τέσσερις έως έξι.
 2. Η ασθενής θα πρέπει να μείνει πέντε ημέρες στο νοσοκομείο.
 3. Η ασθενής δεν θα πρέπει να έχει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με δεδομένο ότι τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα από τα μειονεκτήματα, όλο και περισσότερες γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επιλέγουν αυτό τον τρόπο αποκατάστασης. Μάλιστα το γεγονός ότι σχεδόν 50% των γυναικών που έχουν κάνει αποκατάσταση μαστού με ένθεμα σιλικόνης αναγκάζονται μετά από μια επταετία να υποβληθούν σε νέα επέμβαση εξαιτίας επιπλοκών της πρώτης, κάνει την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της μικροχειρουργικής.