Ρινοπλαστικη

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις διεθνώς, αλλά και μία από τις πιο δύσκολες, αφού απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι φυσικό. Πρόκειται για ένα χειρουργείο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ασθενούς και έχει όχι μόνο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, αφού η μύτη είναι καταλυτικό όργανο για τη σωστή αναπνοή και όσφρηση. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άντρες και γυναίκες θέλουν να αλλάξουν τη μύτη τους, είτε γιατί δεν τους ικανοποιεί αισθητικά είτε γιατί αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα.

Οι συνηθέστερες τεχνικές ρινοπλαστικής είναι η κλειστή και η ανοιχτή, με την δεύτερη να έχει επικρατήσει διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Στη μεν κλειστή η επέμβαση γίνεται στο εσωτερικό της μύτης, χωρίς εξωτερικές τομές και η ανάρρωση είναι ταχύτερη. Το μειονέκτημά της όμως είναι πως δεν καλύπτει όλη τη γκάμα των ρινικών δυσμορφιών. Από την άλλη πλευρά η ανοιχτή ρινοπλαστική απαιτεί μια μικρή τομή στο κάτω μέρος της μύτης, ώστε να αποκαλυφθεί ο χόνδρινος και ο οστέινος σκελετός της. Δίνει δε πρόσβαση σε όλα τα σημεία της μύτης, διορθώνοντας έτσι όλες τις πιθανές δυσμορφίες.

Μετά την ρινοπλαστική, που διαρκεί, ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους, από μία έως τρεις ώρες, συνήθως υπάρχει οίδημα, αλλά και μελανιές στην περιοχή της μύτης και των βλεφάρων, που υποχωρούν όμως εντός τεσσάρων εβδομάδων. Ο ασθενής μπορεί να μην χρειαστεί καν νοσηλεία, αν και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να νοσηλευτεί μία ημέρα, ενώ επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας ειδικός νάρθηκας στη μύτη που την προστατεύει και αφαιρείται σε μία εβδομάδα, όπως επίσης και τυχόν ράμματα που έχουν γίνει.

Όσο για τα αποτελέσματα της επέμβασης, που είναι μόνιμα, αρχίζουν να γίνονται εμφανή περίπου έναν μήνα αργότερα, όταν δηλαδή υποχωρήσει το οίδημα, ενώ η πλήρης εικόνα διαμορφώνεται στο εξάμηνο.

Το μεγάλο στοίχημα μιας ρινοπλαστικής είναι να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της μύτης, πέραν της αισθητικής της αποκατάστασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται η αφαίρεση χόνδρων και οστών από τη μύτη ώστε να μικρύνει, ή να που πρέπει να χρησιμοποιηθούν χόνδρινα μοσχεύματα –είτε από την ίδια τη μύτη είτε από άλλα σημεία του προσώπου- για να αναδομηθεί.

  • Η κλειστή ρινοπλαστική
  • Η ανοιχτή ρινοπλαστική

Η κλειστή ρινοπλαστική πραγματοποιείται στο εσωτερικό της μύτης και δεν δημιουργεί εξωτερικές τομές, οι οποίες θεωρούνται αντιαισθητικές.

 

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη τεχνική δεν μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των ρινικών δυσμορφιών.

Περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο κάτω μέρος της μύτης, όπου μπορεί να αποκαλυφθεί ο χόνδρινος και ο οστέινος σκελετός. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται πρόσβαση σε όλα τα σημεία της μύτης, ώστε να επιδιορθωθεί οποιαδήποτε δυσμορφία.

Η διάρκεια εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση. Κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου μία έως και τρεις ώρες.

Ο ασθενής μπορεί να μην νοσηλευτεί και να επιστρέψει στο σπίτι του με έναν ειδικό νάρθηκα που προστατεύει τη μύτη. Μετά την επέμβαση θα παρουσιάσει ένα πρήξιμο και μελανιά, που όμως θα αποχωρήσει μέσα σε 4 εβδομάδες. Όσον αφορά τις καθημερινές υποχρεώσεις, ο ασθενής επανέρχεται σε αυτές μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Ναι και το αποτέλεσμα μπορεί γίνει εμφανές μόλις υποχωρήσει το πρήξιμο που θα αναπτυχθεί στην περιοχή.

Συνήθως χρησιμοποιούνται χόνδρινα μοσχεύματα είτε από την μύτη, είτε από άλλα σημεία του σώματος.

Μέσω της αφαίρεσης των χόνδρων και των οστών.