Θεραπεια ραγαδων

Τι είναι οι ραγάδες και πως δημιουργούνται;

Είναι ενοχλητικές, απασχολούν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, μπορούν όμως να αντιμετωπισθούν. Ο λόγος για τις ραγάδες, τις μικρές ουλές που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα όταν το δέρμα ξεπεράσει τα όρια της φυσιολογικής ελαστικότητάς του. Συνήθως εμφανίζονται μετά από αύξηση του σωματικού βάρους, στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή κατά την εφηβεία με την απότομη αύξηση του ύψους. Ραγάδες όμως μπορεί να εμφανιστούν και σε περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών και δη σε παθήσεις του θυρεοειδούς και στον σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς εμφανίζονται οι ραγάδες στο σώμα;

Στην πρώτη τους μορφή οι ραγάδες εμφανίζονται με ερυθρό χρώμα, ενώ στη συνέχεια αποχρωματίζονται, γίνονται λευκές. Μάλιστα, όταν οι ραγάδες είναι ερυθρές είναι και πιο εύκολο να αντιμετωπισθούν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Αν και μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, συνήθως εντοπίζονται εκεί όπου υπάρχει περισσότερο λίπος, όπως στην κοιλιά, το στήθος, τους μηρούς, τους γλουτούς και τους βραχίονες. Πρόκειται κυρίως για γυναικεία υπόθεση, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνισή τους και στους άνδρες.

Πώς αντιμετωπίζονται

Η αντιμετώπιση των ραγάδων αποτελεί πρόκληση και υπάρχουν διάφορες θεραπείες που προτείνονται. Οι κρέμες και τα gel μπορούν να λειτουργήσουν μόνο προληπτικά, καθώς δεν μπορούν να δράσουν σε μεγάλο βάθος, γι΄ αυτό και οι πιο δραστικές μέθοδοι είναι η λύση. Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα των θεραπειών εξαρτάται από το είδος της ραγάδας, τη θέση της, τον χρόνο εμφάνισής της, αλλά και το χρώμα της.

Στην περίπτωση των ερυθρών ραγάδων ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι το παλμικό laser χρωστικής, με το οποίο επιτυγχάνεται αποχρωματισμός και μείωση της ραγάδας ήδη από την πρώτη συνεδρία. Οι παλμοί φωτός του laser ενεργοποιούν τους ινοβλάστες, προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που είναι και τα ζητούμενα. Οι συνεδρίες που απαιτούνται κυμαίνονται από δύο έως έξι, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Στην περίπτωση των λευκών ραγάδων, των πιο ανθεκτικών, χρειάζονται περισσότερα «όπλα» και δη συνδυασμένα και περισσότερη υπομονή. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορούν να συνδυαστούν ο κλασματικός μικροβελονισμός, η δερμοαπόξεση με laser (fractional CO2 laser) και η αυτόλογη μεσοθεραπεία, ενώ προτείνεται και η κλασματική φωτοθερμόλυση.

Μπορεί η πρόληψη των ραγάδων να είναι πιο εύκολη από τη θεραπεία, ειδικά στο λευκό τους στάδιο, όμως πλέον η πλαστική χειρουργική μπορεί να κάνει πολλά.