Χειρουργική Ωτοπλαστική

Η χειρουργική ωτοπλαστική, ή ωτοχειρουργική αποτελεί την ιδανική λύση για τη βελτίωση της όψης των αυτιών.  Αυτό διότι μπορεί να βελτιώσει το σχήμα, τη θέση και την αναλογία του αυτιού. Επομένως, ένα ελάττωμα στη δομή του αυτιού που υπάρχει κατά τη γέννηση ή που γίνεται εμφανές με την ανάπτυξη καθώς και μία παραμόρφωση της όψης του αυτιού κατόπιν τραυματισμού μπορούν να διορθωθούν.

Η ωτοπλαστική δημιουργεί ένα πιο φυσικό σχήμα, ενώ φέρνει ισορροπία και αναλογία στα αυτιά και το πρόσωπο. Η διόρθωση ακόμη και μικρών παραμορφώσεων μπορεί να έχει βαθιά οφέλη στην εμφάνιση και την αυτοεκτίμηση.

 

Τι μπορεί να θεραπεύσει η χειρουργική ωτοπλαστική;

 

  • Υπερβολικά μεγάλα αυτιά – μια κατάσταση που ονομάζεται μακρωτία.
  • Προεξέχοντα αυτιά που εμφανίζονται στη μία ή και στις δύο πλευρές σε διάφορους βαθμούς – δεν σχετίζονται με απώλεια ακοής.
  • Δυσαρέσκεια από προηγούμενη επέμβαση στο αυτί.
  • Βελτίωση όψης αυτιού κατόπιν τραυματισμού.

 

Γενικότερα, η χειρουργική ωτοπλαστική διεκπεραιώνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, καθώς τα αυτιά σε αυτήν την ηλικία έχουν ήδη διαμορφωθεί εξ’ ολοκλήρου. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που και ενήλικες επιλέγουν να προβούν στη συγκεκριμένη επέμβαση.

 

Τι προκαλεί τα αφεστώτα ώτα;

 

Το εξωτερικό αυτί βρίσκεται συνήθως σε γωνία περίπου 21–30 μοιρών στο πλάι του κεφαλιού. Εάν η γωνία είναι μεγαλύτερη από 30 μοίρες, τα αυτιά θα φαίνονται να «προεξέχουν».

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα γενετικά χαρακτηριστικά ή οι συνθήκες υγείας επηρεάζουν την ανάπτυξη του χόνδρου ή εάν ένας τραυματισμός επηρεάσει το σχήμα των αυτιών. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά. Ωστόσο, τα αφεστώτα ώτα δεν επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την ακοή.

Περίπου το 30% των παιδιών με αφεστώτα ώτα έχουν αυτιά που φαίνονται φυσιολογικά κατά τη γέννηση, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να αλλάζουν σχήμα τους πρώτους 3 μήνες της ζωής τους.

 

Πώς είναι η διαδικασία της χειρουργικής ωτοπλαστικής;

 

Πριν: Συμβουλευτική

 

Πριν τη διαδικασία, θα χρειαστεί μία συμβουλευτική συνεδρία και εξέταση από τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Κατά τη συνεδρία θα συμβούν τα εξής:

Ανασκόπηση ιατρικού ιστορικού.

Εξέταση: Ο πλαστικός χειρουργός θα αξιολογήσει το σχήμα, το μέγεθος και την τοποθέτηση των αυτιών. Μπορούν επίσης να γίνουν μετρήσεις ή φωτογραφίες.

Συζήτηση: Αυτό περιλαμβάνει συζήτηση για την ίδια τη διαδικασία, τους σχετικούς κινδύνους και το πιθανό κόστος.

Ερωτήσεις: Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις εάν κάτι είναι ασαφές ή αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

 

Η ωτοπλαστική είναι συνήθως μια διαδικασία που δεν απαιτεί παραμονή σε κλινική. Μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Οι ενήλικες και οι έφηβοι μπορούν να λάβουν τοπική αναισθησία με ένα ηρεμιστικό λίγο πριν την διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία. Η γενική αναισθησία συνήθως συνιστάται για μικρότερα παιδιά που υποβάλλονται σε ωτοπλαστική.

Η εξατομικευμένη χειρουργική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον τύπο της ωτοπλαστικής. Σε γενικές γραμμές, ο Πλαστικός Χειρουργός διενεργεί:

  • Κάνοντας μια τομή, είτε στο πίσω μέρος του αυτιού είτε μέσα στις πτυχές του.
  • Κατόπιν επέρχεται ο χειρισμός του ιστού του αυτιού, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση χόνδρου ή δέρματος, δίπλωμα και διαμόρφωση του χόνδρου με μόνιμες βελονιές ή εμφύτευση χόνδρου στο αυτί.
  • Φραγή των τομών με ράμματα.

 

Ανάρρωση

Η διαδικασία αποκατάστασης θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα υποβληθεί ο ασθενής. Αρχικά το χειρουργημένο σημείο θα καλυφθεί με επίδεσμο και θα συστηθεί ειδικός κεφαλόδεσμος κατά τον ύπνο. Μία ελαφριά ενόχληση διαρκεί για λίγες μέρες, ενώ μπορεί να υπάρξουν ελαφροί μώλωπες, οι οποίοι θα φύγουν μετά το πέρας 2 εβδομάδων. Ωστόσο, επιβάλλεται η καθοδήγηση από τον Πλαστικό πριν την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός Αλέξανδρος Παπασταύρου και οι ομάδα του Plastic Clinic είναι οι πλέον κατάλληλοι για να διεκπεραιώσουν τη Χειρουργική Ωτοπλαστική. Επικοινωνήστε με τον Ιατρό και κλείστε ραντεβού για μία εξατομικευμένη συμβουλευτική για την ωτοπλαστική σας.