Τοπικο παχος

Το τοπικό πάχος δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Δεν είναι λίγοι οι άντρες που παλεύουν με τη συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματός τους και δεν μπορούν να απαλλαγούν ούτε με τη διατροφή ούτε τη γυμναστική. Η πλαστική χειρουργική έρχεται να δώσει λύση και να μεταμορφώσει το ανδρικό σώμα με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, αλλά και με μη επεμβατικές θεραπείες.
 
Κοιλιά, μηροί, γλουτοί, βραχίονες, λαιμός, γόνατα, ακόμα και η πλάτη είναι οι περιοχές που συνήθως πλήττονται από το τοπικό πάχος. Με δεδομένο δε ότι η υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού, πέραν των αισθητικών, μπορεί να οδηγήσει και σε λειτουργικά προβλήματα, η αντιμετώπιση του τοπικού πάχους είναι σε κάποιες περιπτώσεις επιτακτική.
 
Η πλέον συνήθης και αποδοτική μέθοδος στη μάχη με το τοπικό πάχος είναι η λιποαναρρόφηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναρροφάται ο περίσσιος λιπώδης ιστός με διάφορους τρόπους, από αναρροφητήρες και κάνουλες μέχρι υπέρηχους, laser και ραδιοσυχνότητες, μέσω πολύ μικρών τομών.
 
Εκτός από τη χειρουργική οδό για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους υπάρχουν και μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λιποδιάλυσης, οι οποίες επικεντρώνονται στην διάλυση του λίπους, το οποίο δεν αναρροφάται, αλλά απορροφάται από το λεμφικό σύστημα. Μεταξύ των τεχνικών αυτών περιλαμβάνονται η ενέσιμη λιποδιάλυση, η κρυολιπόλυση και η μεσοθεραπεία λιπόλυσης.
 
Στην μεν ενέσιμη λιποδιάλυση εγχύεται στις πάσχουσες περιοχές ένα ειδικό διάλυμα που αποδομεί την κυτταρική δομή των λιποκυττάρων. Στη συνέχεια το περιεχόμενό τους απελευθερώνεται και απομακρύνεται μέσω του λεμφικού συστήματος με την πάροδο του χρόνου. Στην κρυολιπόλυση καταστρέφεται ένα μέρος των λιποκυττάρων με ψύξη και το περιεχόμενό τους στη συνέχεια επίσης απορροφάται από το λεμφικό σύστημα. Τέλος, στη μεσοθεραπεία λιπόλυσης εγχύονται στο υποδόριο στρώμα διαλύματα ειδικών ουσιών για τη λιπόλυση.
 
Μία από τις πλέον τελευταίες και σύγχρονες τεχνικές είναι η χειρουργική λιπογλυπτική, κατά την οποία το λίπος που αφαιρείται επανατοποθετείται σε άλλα σημεία του σώματος, όπου χρειάζεται ενίσχυση, όπως είναι για παράδειγμα το στήθος ή το πρόσωπο.