Ογκοι Δερματος

Αφαίρεση σπίλων, απλά και γρήγορα

Αν οι σπίλοι στο σώμα σας ή στο πρόσωπο, οι γνωστές σε όλους μας «ελιές», σάς ενοχλούν, είτε για ιατρικούς είτε για αισθητικούς λόγους, δεν χρειάζεται να χρονοτριβείτε, αφού ο τρόπος αφαίρεσής τους είναι απλός. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, που δεν διαρκεί περισσότερα από 20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Οι σπίλοι είναι ογκίδια που εμφανίζονται στο δέρμα και αποτελούνται από μελανινοκύτταρα. Έχουν συνήθως καφέ χρώμα και σπανιότερα, μπλε ή μαύρο, ενώ κάποιες φορές παίρνουν το χρώμα του δέρματος. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι και εμφανίζονται κυρίως λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Οι ενήλικες έχουν στο δέρμα τους από 10 έως 40 ελιές, ενώ ακόμα περισσότερες εμφανίζουν οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Πέραν των φυσιολογικών σπίλων πάντως υπάρχουν και οι δυσπλαστικοί, που έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά και μοιάζουν με μελάνωμα. Αν και είναι καλοήθεις και δεν συνιστούν μελάνωμα, καλό είναι να αφαιρούνται χειρουργικά.

Σε κάθε περίπτωση η κακοήθεια μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή ενός δυσπλαστικού σπίλου, γι΄ αυτό και απαιτείται η βιοψία, για την διενέργεια της οποίας πρέπει να προηγηθεί η αφαίρεση όλου του σημείου όπου έχει εμφανιστεί το μελάνωμα.

Για να εξακριβωθεί αν ένας σπίλος είναι ύποπτος, πριν προχωρήσει ο γιατρός σε βιοψία, χρειάζεται ψηφιακή χαρτογράφηση, αλλά και παρακολούθηση. Η επικινδυνότητα ενός σπίλου εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως η διάμετρός του, η αλλαγή του στον χρόνο, η συμμετρία του, το χρώμα, αλλά και τα όριά του.

Αφαίρεση σπίλων όμως δεν γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά και για αισθητικούς. Συχνά, αντιαισθητικοί σπίλοι σε σημεία ιδιαίτερα εμφανή ενοχλούν τους ασθενείς, που επιθυμούν την απομάκρυνσή τους. Επίσης, κάποιοι σπίλοι προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, καθώς τραυματίζονται κατά το ξύρισμα, ερεθίζονται από κοσμήματα, ή σκαλώνουν στα ρούχα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι σπίλοι μπορούν να αφαιρεθούν με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων, σε μια διαδικασία που διαρκεί μόλις 5 λεπτά.