Αφαιρεση τατουαζ

Τα τατουάζ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις μέρες μας, γι’ αυτό είναι όλο και πιο συχνές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει ανάγκη αφαίρεσης τους. Κάποτε η δυσκολία αφαίρεσης ενός τατουάζ ήταν μεγάλη, ενώ οι διαθέσιμες μέθοδοι ήταν ιδιαίτερα επώδυνες και συχνά μη αποτελεσματικές. Πλέον τη λύση δίνει η χρήση ιατρικών laser, τα οποία αντιμετωπίζουν τη χρωστική που περιέχουν τα τατουάζ, χωρίς να προκαλούν βλάβη στους παρακείμενους ιστούς. Ουσιαστικά το laser αποδομεί τη χρωστική σε πολύ μικρά κομμάτια, τα οποία αποβάλλονται σταδιακά από τον οργανισμό μέσω της λεμφικής οδού.
 
Τα laser που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των τατουάζ είναι Qswitched τεχνολογίας, που παρέχουν ενέργεια σε ελάχιστο χρόνο, σπάζοντας τη χρωστική χωρίς να καίνε το δέρμα και να προκαλούν σημάδια.
 
Για την εφαρμογή του laser χρειάζεται τοπική αναισθησία, που αφήνει μόνο την αίσθηση μικρών τσιμπημάτων στον ασθενή. Η συνήθης διάρκεια της διαδικασίας είναι 15 με 30 λεπτά, ανάλογα με την έκταση του τατουάζ. Μετά την εφαρμογή, το τμήμα του δέρματος που φέρει το τατουάζ πρήζεται ελαφρά και για κάποιες ώρες. Ο ερεθισμός όμως υποχωρεί στη συνέχεια. Το χρώμα του τατουάζ αρχίζει να εξασθενεί σταδιακά, οπότε το δέρμα είναι έτοιμο για την επόμενη συνεδρία, για την οποία πρέπει να προηγηθούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ώστε να προλάβουν τα κύτταρα να απομακρύνουν τα κομμάτια της χρωστικής.
 
Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ, το είδος της χρωστικής και το βάθος στο οποίο έχει εισχωρήσει. Όσο πιο κοντά στην επιφάνεια είναι η χρωστική τόσο ευκολότερη είναι η απομάκρυνσή της, ενώ η επιτυχία της αφαίρεσης εξαρτάται και από την ποσότητα του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί Τα επαγγελματικά τατουάζ μπορεί να απαιτήσουν μέχρι και οκτώ θεραπείες και κάποιες φορές ίσως και παραπάνω. Πιο εύκολα αφαιρούνται το μαύρο, το σκούρο μπλε και το πράσινο χρώμα, ενώ πιο δύσκολη είναι η αφαίρεση του κόκκινου και του πορτοκαλί. Ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για το κίτρινο και το άσπρο χρώμα.
 
Σε κάθε περίπτωση το laser είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής λύση για την αφαίρεση του τατουάζ, που δεν αποτελεί πια μια αναγκαστικά μόνιμη επιλογή.