Αλλες επεμβασεις προσωπου

Η γενειοπλαστική ή αλλιώς πλαστική του πηγουνιού έχει ως στόχο να διαμορφώσει το πηγούνι, είτε αυξάνοντάς το με τη χρήση ενθέματος είτε ελλατώνοντάς το. Είναι μια επέμβαση που φέρνει αρμονία στο πρόσωπο, αφού το μέγεθος του πηγουνιού είναι καθοριστικό, ακόμα και για την εικόνα της μύτης. Η απάντηση στο μικρό πηγούνι είναι το ένθεμα, ενώ στο μεγάλο πηγούνι η ορθογναθική χειρουργική.
 
Στην πρώτη περίπτωση τοποθετείται ένθεμα, που είναι κατά κύριο λόγο σιλικόνης, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ως ένθεμα χρησιμοποιείται οστεοχόνδρινο τμήμα της μύτης. Στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται οστεοτομή και οστεομετάθεση της κάτω γνάθου.
 
Σε αμφότερες αυτές τις τεχνικές πραγματοποιείται μια ενδοστοματική τομή στα όρια των ούλων της κάτω γνάθου και του βλεννογόνου του κάτω χείλους. Για την γενειοπλαστική απαιτείται κυρίως τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του μετά από μία εβδομάδα. Το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι εντυπωσιακό και δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές που να «προδίδουν» το χειρουργείο.
 
Υπάρχει πάντως και η αναίμακτη γενειοπλαστική, η οποία γίνεται με την έγχυση ενέσιμων υλικών, όπως το υαλουρονικό οξύ. Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που διαρκεί μόλις 10 λεπτά, όμως, παρότι το αποτέλεσμά της είναι άμεσα ορατό, δεν δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα του μικρού πηγουνιού, και χρειάζεται επανάληψη μετά από 1,5 χρόνο.
 

Εμφυτεύματα προσώπου

 
Για τη βελτίωση των γραμμών του προσώπου ιδανική λύση είναι τα εμφυτεύματα προσώπου, που πετυχαίνουν μια αρμονία και μια ισορροπία. Τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη γραμμή του σαγονιού, αλλά και να αξιοποιηθούν στα μάγουλα ή στο πηγούνι. Συνήθως πραγματοποιείται ολική αναισθησία, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπου αρκεί η τοπική αναισθησία.
 
Για την τοποθέτηση εμφυτεύματος στο πηγούνι πραγματοποιείται μια μικρή τομή μέσα στο στόμα, κατά μήκος του κάτω χείλους ή σε κάποιες περιπτώσεις στο δέρμα κάτω από την περιοχή του πηγουνιού. Έτσι το εμφύτευμα τοποθετείται ακριβώς πάνω στο οστό.
 
Στα μάγουλα τα εμφυτεύματα εισάγονται επίσης μέσα από μια τομή στο στόμα και ουσιαστικά εφάπτονται στα ζυγωματικά. Η επέμβαση για την τοποθέτησή τους διαρκεί 30 με 45 λεπτά. Αν η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται παράλληλα με κάποια άλλη αισθητική επέμβαση, τότε τα εμφυτεύματα εισάγονται μέσα από τις τομές της άλλης επέμβασης.
 
Στο σαγόνι τα εμφυτεύματα τοποθετούνται πάνω στο οστό του. Η εισαγωγή ενός εμφυτεύματος διαρκεί από μία έως δύο ώρες και οι τομές γίνονται στις δύο πλευρές του κάτω χείλους.