Θεραπεία Κιρσών με Σκληρυντικό Αφρό

Κιρσοί ονομάζονται οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει σε αυτές.

Δημιουργούνται όταν οι βαλβίδες, οι οποίες βρίσκονται στις φλέβες, καταστραφούν ή απουσιάζουν με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί την επιμήκυνση και την διαπλάτυνση των φλεβών με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα κάτω από το δέρμα και να προεξέχουν.

Οι κιρσοί συνήθως εντοπίζονται κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό, δίνοντας μια ιδιαίτερα αντιαισθητική όψη, αλλά και οδηγώντας σε προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Γιατί εμφανίζονται οι κιρσοί

  • Οι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση των κιρσών είναι η γονιδιακή προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η ορθοστασία, η καθίστικη ζωή, κ.ά. Το ποσοστό εμφάνισης των κιρσών στους άνδρες και στις γυναίκες είναι σχεδόν το ίδιο, υπάρχει ωστόσο μια αύξηση στον γυναικείο πληθυσμό λόγω εγκυμοσύνης.

Πώς θεραπεύονται

  • Η θεραπεία των κιρσοειδών φλεβών εξαρτάται από την φύση και έκταση του προβλήματος. Ο ειδικός θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο έπειτα από τη λεπτομερή εξέταση του προβλήματος. Η συντηρητική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, με ή χωρίς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η θεραπεία αυτή δεν λύνει ριζικά το πρόβλημα, αλλά μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και επιβραδύνει την φυσική εξέλιξη των κιρσών.

Σκληρυντικός αφρός

Ο σκληρυντικός αφρός αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο των κιρσοειδών φλεβών και των ευρυαγγειών και εφαρμόζεται από τον γιατρό, για πάνω από 10 χρόνια! Γίνεται με αέρα και φάρμακο, το οποίο εγχύεται μέσα στην φλέβα με την βοήθεια ενός καθετήρα. Ο σκληρυντικός αφρός διώχνει το αίμα και έρχεται σε άμεση επαφή με το ενδοθήλιο της φλέβας, επιτυγχάνοντας συρρίκνωση και θεραπεία των ευμεγεθών φλεβών.

Η συνεδρία συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά. Μετά την έγχυση τοποθετείται επίδεση και κάλτσα ελαστική για μερικές ήμερες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το την θεραπεία κιρσών, επικοινωνήστε με τον Πλαστικό Χειρουργό Αλέξανδρο Παπασταύρου.