Λίπος στην κοιλιά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το λίπος στην κοιλιά, γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος, είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα και γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά όπως η κακή διατροφή και οι ορμονικές αλλαγές.

Το λίπος στην κοιλιά θεωρείται πιο επιβλαβές από άλλους τύπους λίπους επειδή βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Επιπλέον, περιβάλλει ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και το έντερο. Αυτός ο τύπος λίπους απελευθερώνει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως:

 • Καρδιαγγειακές παθήσεις
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Ορισμένοι τύποι καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος.
 • Υπνική άπνοια

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση λίπους στην κοιλιά

 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση του λίπους στην κοιλιά, όπως:

Διατροφή: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Καθιστικός τρόπος ζωής: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Κληρονομικότητα: Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά λόγω γενετικών παραγόντων.

Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Άγχος: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, καθώς αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προωθεί την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Έλλειψη ύπνου: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Ως εκ τούτου, μπορεί να προκύψει υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους της κοιλιάς.

 

Πώς μπορεί να μειωθεί το λίπος στην κοιλιά;

 

Η μείωση του λίπους στην κοιλιά μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να επιτευχθεί. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται:

 • Διατήρηση υγιεινής διατροφής
 • Άσκηση σε τακτική βάση
 • Μείωσης του άγχους
 • Τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ
 • Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ
 • Μείωση μερίδων φαγητού

 

Παλλόμενη Λιποαναρρόφηση για την αντιμετώπιση του κοιλιακού λίπους

 

Η παλλόμενη λιποαναρρόφηση είναι μια καινοτόμος χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αφαίρεση του λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η κοιλιά. Παρόλο που μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αφαίρεση του περιττού λίπους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί μέσο απώλειας βάρους ή υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής και άσκησης. Η παλλόμενη λιποαναρρόφηση είναι καταλληλότερη για άτομα που βρίσκονται ήδη στο ιδανικό βάρος τους ή κοντά σε αυτό και έχουν επίμονους θύλακες λίπους που αντιστέκονται στη δίαιτα και την άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χρειάζεται μόνο να γίνουν οπές των 2 χιλιοστών. Έπειτα, εισάγεται μια λεπτή, παλλόμενη κάνουλα για τη διάλυση και αναρρόφηση του λίπους. Ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της διαδικασίας. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν κάποιο πρήξιμο και μώλωπες για μερικές εβδομάδες μετά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια διαδικασία που δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς ατομική προσπάθεια και αφοσίωση. Αν και τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν θα επιστρέψουν, τα εναπομείναντα λιποκύτταρα μπορούν να επεκταθούν εάν το άτομο πάρει βάρος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση για να επιτευχθούν μακροχρόνια αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε άμεσα από το λίπος στην κοιλιά, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο στην παλλόμενη λιποαναρρόφηση Πλαστικό Χειρουργό Αλέξανδρο Παπασταύρου.