Ωτοπλαστική: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο Πλαστικός Χειρουργός Αλέξανδρος Παπασταύρου, εξειδικευμένος στην Ωτοπλαστική, μας λύνει όλες τις απορίες!

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα πεταχτά αυτιά;

 

Τα πεταχτά αυτιά ή με τον επιστημονικό όρο “αφέστωτα ώτα”, αποτελούν μια ιδιαίτερα συνηθισμένη δυσμορφία, αφού το 5% των παιδιών παγκοσμίως γεννιούνται με μεγάλα αυτιά.

Η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι εμφανές ήδη από τα πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού. Οι γονείς συχνά ανησυχούν για τις δυσμορφίες στα αυτιά των παιδιών τους καθώς, όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα αυστηροί κριτές.

Για τον λόγο αυτό, δυστυχώς, πολλές φορές, τα παιδιά με πεταχτά αυτιά γίνονται αντικείμενο χλευασμού από τους συνομήλικούς τους.

Το γεγονός αυτό, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον εύθραυστο ψυχικό τους κόσμο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι η ωτοπλαστική, είναι μια επέμβαση απολύτως ασφαλής, ακόμη και για πολύ μικρά παιδιά.

Μάλιστα, η ωτοπλαστική, μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών, καθώς μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί η τελική μορφολογία του αυτιού και το πτερύγιο έχει φτάσει στο 90% του τελικού μεγέθους του.

Μέσω της χειρουργικής επέμβασης, αποκαθίσταται η ανθέλικα, και επομένως το αυτί παίρνει εκ νέου σχήμα. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό να επισημανθεί, ότι με την επέμβαση ωτοπλαστικής,  σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η λειτουργικότητα του αυτιού.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των πεταχτών αυτιών είναι επίσης δημοφιλής στο αντρικό φύλο, καθώς οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, δεν διαθέτουν μακριά μαλλιά, ώστε να καμουφλάρουν το πρόβλημα.

Παρακάτω θα  αναλύσουμε τις πιο διαδεδομένες μεθόδους ωτοπλαστικής που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Φυσικά, η επιλογή του τρόπου ωτοπλαστικής γίνεται με βάση το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε ασθενή.

Μια επίσκεψη σε έναν – εξειδικευμένο στην Ωτοπλαστική χειρουργική – Πλαστικό Χειρουργό, θα σας βοηθήσει να λύσετε όλες τις απορίες σας και να συζητήσετε για τις προσδοκίες σας από την επέμβαση.

ωτοπλαστική

 

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι ωτοπλαστικής;

 

Οι μέθοδοι ωτοπλαστικής που χρησιμοποιούνται κατά κόρον είναι η Χειρουργική Ωτοπλαστική, η Incisionless Otoplasty ή αλλιώς Ωτοπλαστική Χωρίς Νυστέρι καθώς και  Μέθοδος Μανταλάκι.

Incisionless Otoplasty: Πρόκειται για μια αναίμακτη μέθοδο ωτοπλαστικής που κερδίζει έδαφος συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα τόσο στην Χειρουργική όσο και στην Πλαστική Χειρουργική, υπάρχει η τάση να αποφεύγονται τα ανοιχτά χειρουργεία και να επιλέγονται οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ωτοπλαστική Χωρίς Νυστέρι, μπορεί να μας δώσει ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι ο ασθενής παίζει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του νέου σχήματος των αυτιών του, γεγονός που τον κάνει να νιώθει ασφάλεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Στην συγκεκριμένη μέθοδο ωτοπλαστικής, αρχικά ο Πλαστικός Χειρουργός διαμορφώνει τον χόνδρο που μορφοποιεί το σχήμα του αυτιού, από το δέρμα, ενώ στην συνέχεια επανατοποθετείται ο χόνδρος πιο κοντά στο κρανίο.

Η Incisionless Otoplasty διενεργείται με τοπική αναισθησία και φυσικά δεν χρειάζεται νοσηλεία. Γίνεται στο χώρο του ιατρείου και λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας της μεθόδου, ο ασθενής μπορεί να γυρίσει πολύ άμεσα στην καθημερινότητά του.

Όσον αφορά στον μετεγχειρητικό πόνο, είναι μικρής έντασης και υποχωρεί άμεσα με απλά αναλγητικά. Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου, είναι ότι το προσιτό της κόστος και φυσικά η μονιμότητα του αποτελέσματος που εγγυάται.

Η Incisionless Otoplasty, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες.

 

Μέθοδος Μανταλάκι:

 

Η μέθοδος «Μανταλάκι» αποτελεί μια πρωτοποριακή και μη επεμβατική μέθοδο, διόρθωση των πεταχτών αυτιών.

Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός καινοτόμου ιατροτεχνολογικού προϊόντος και με την βοήθεια μιας λεπτής λωρίδας από κράμα μετάλλων που έχει την ικανότητα να διατηρεί το σχήμα της, έχει δηλαδή “μνήμη”. Το υλικό αυτό είναι απολύτως ασφαλές.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις είκοσι περίπου και το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι άμεσα ορατό.

Οι τομές του δέρματος κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία πέφτουν μόνα τους μετά από 2-3 εβδομάδες το πολύ.

Φυσικά, δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και η επέμβαση είναι απολύτως ασφαλής και για τα μικρά παιδιά. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα και η όποιες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

 

Χειρουργική Ωτοπλαστική:

 

Η χειρουργική ωτοπλαστική, αποτελεί την κλασική μέθοδο ωτοπλαστικής, κατά την οποία ο Πλαστικός Χειρουργός επεμβαίνει στη διαμόρφωση του σχήματος του αυτιού, κάνοντας τομές και ράμματα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας τρομοκρατούν αυτά, δεδομένου ότι γίνονται στο πίσω μέρος του αυτιού και έτσι δεν είναι εμφανή.

Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, με ή χωρίς μέθη. Ωστόσο η διαδικασία δεν κουράζει ιδιαίτερα τον ασθενή, καθώς διαρκεί περίπου μια ώρα. Στην συνέχεια, ο ασθενής μπορεί  να επιστρέψει λίγο μετά την επιρροή της μέθης σπίτι του.

Τα ράμματα απομακρύνονται μετά από μερικές ημέρες από τον Πλαστικό Χειρουργό. Στο διάστημα αυτό, ο ασθενής πρέπει να φοράει ειδικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι του και να μην ασκεί πίεση στα χειρουργημένα αυτιά.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αξιολογήσει ο Πλαστικός Χειρουργός Αλέξανδρος Παπασταύρου την περίπτωση σας και να κάνετε το όνειρό σας, πραγματικότητα.

Η πιο συνηθισμένη δυσμορφία είναι τα πεταχτά αυτιά και είναι εμφανές από τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού.

Ο κύριος λόγος που υφίσταται η δυσμορφία των πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού.

Η ωτοπλαστική είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση, καθώς, δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του αυτιού.

  • Χειρουργική ωτοπλαστική
  • Ωτοπλαστική χωρίς νυστέρι
  • Μέθοδος Μανταλάκι

Η ωτοπλαστική χωρίς νυστέρι διενεργείται με τον ασθενή υπό τοπική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μεθόδου, ο πλαστικός χειρουργός διαμορφώνει το χόνδρο του αυτιού και αφού μορφοποιήσει το σχήμα του αυτιού, επανατοποθετεί το χόνδρο κοντά στο κρανίο.

Η μέθοδος Μανταλάκι είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία με την βοήθεια μια λεπτής λωρίδας, που αποτελείται από κράμα μετάλλου, διατηρεί το σχήμα του αυτιού στην επιθυμητή θέση. Οι τομές που πραγματοποιήθηκαν στο δέρμα, κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία πέφτουν μόνα τους μετά από περίπου 3 εβδομάδες.

Στη συγκεκριμένη μέθοδο, χορηγείται στον ασθενή τοπική αναισθησία και πραγματοποιούνται τομές και ράμματα στο πίσω μέρος του αυτιού, ώστε να διαμορφωθεί το σχήμα του αυτιού. Τα ράμματα που χρησιμοποιήθηκαν αφαιρούνται από τον πλαστικό χειρουργό λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

 

Σε καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του.

 

Όσον αφορά την Ωτοπλαστική χωρίς νυστέρι, το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να λάβει παυσίπονα για την υποχώρηση του πόνου. Με την ολοκλήρωση της χειρουργικής ωτοπλαστικής, ο ασθενής θα πρέπει να φοράει ειδικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι, ούτως ώστε, να αποφευχθεί η πίεση στα χειρουργημένα αυτιά.