Σπίλοι: 7+1 ανησυχητικά σημάδια

Οι σπίλοι -ή αλλιώς οι γνωστές ελιές- είναι σχηματισμοί από μελανινοκύτταρα στο δέρμα, κληρονομικοί ή επίκτητοι. Μάλιστα οι ενήλικες διαθέτουν από 10 έως 40 σπίλους, αριθμός που αυξάνεται στα ανοιχτόχρωμα άτομα. Στην πλειονότητά τους οι ελιές είναι ακίνδυνες, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρότερες βλάβες και σπανιότερα να κρύβουν κακοήθεια.

Για να εξακριβωθεί αν ένας σπίλος είναι ύποπτος, απαιτείται αρχικά παρακολούθηση και στη συνέχεια ψηφιακή χαρτογράφηση. Πότε όμως πρέπει ένας σπίλος να τραβήξει την προσοχή σας; Η επικινδυνότητα μιας ελιάς εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως η διάμετρός της, η αλλαγή της στον χρόνο, η συμμετρία της, το χρώμα, αλλά και τα όριά της. Έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν και να σας στείλουν αμέσως στον γιατρό. Γι΄ αυτό και είναι καλό να παρατηρείτε το σώμα σας ώστε να διαπιστώσετε εγκαίρως τυχόν αλλαγές.

7+1 ανησυχητικά σημάδια

Αν ένας δερματικός σπίλος παρουσιάσει ένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να χάσετε χρόνο:

1.Μεταβολή στο μέγεθος ή στο σχήμα.
2,Αλλαγή στο χρώμα του, κυρίως προς μια πιο σκούρα απόχρωση.
3.Ασαφή όρια.
4,Επιφάνεια που προκαλεί κνησμό.
5.Επιφάνεια που αιμορραγεί.
6.Ασυμμετρία.
7.Μεγάλη διάμετρο.
8.Τραχιά αίσθηση.

Για να εξακριβωθεί τυχόν κακοήθεια, απαιτείται βιοψία του σπίλου, της οποίας πρέπει να προηγηθεί αφαίρεση όλου του σημείου όπου έχει εμφανιστεί. Ο γιατρός θα αποφασίσει με βάση το ιστορικό σας, αλλά και τον τύπο του σπίλου, ποια μέθοδο αφαίρεσης θα ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη επίσκεψη στο ιατρείο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προληφθούν τα χειρότερα.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση σπίλων ή την αλλαγή τους. Γι’ αυτό και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι καλό να ελέγχετε τις ελιές σας, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ένα ραντεβού αυτό το φθινόπωρο στην Plastic Clinic, που σας προσφέρει δωρεάν έλεγχο των σπίλων, με την επιστημονική ακρίβεια του πλαστικού χειρουργού Αλέξανδρου Παπασταύρου, είναι η καλύτερη επιλογή για να αισθανθείτε σίγουροι και ασφαλείς. Μην το αμελήσετε.