Αυξητική στήθους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το στήθος είναι το απόλυτο σύμβολο της θηλυκότητας. Γι’ αυτό και οι γυναίκες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εμφάνισή του, με την αυξητική στήθους να έχει αναδειχθεί ως μία από τις πλέον δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις διεθνώς.

Γυναίκες με μικρό ή ασύμμετρο στήθος, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, αλλά και γυναίκες που φαντάζονται τον εαυτό τους διαφορετικά βρίσκουν στην πλαστική χειρουργική την απάντηση, που πολλές φορές δεν δίνει η φύση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επεμβάσεις αυξητικής μαστού γίνονται με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα λιπομεταφοράς, αλλά και χρήσης ενθεμάτων φυσιολογικού ορού.

Οι τεχνικές

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνικές για την αυξητική στήθους έχουν αυξηθεί και βελτιωθεί σημαντικά, με την διαθέσιμη γκάμα να είναι πλούσια και τις επιλογές να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε ασθενούς. Έτσι μεταξύ των τεχνικών περιλαμβάνονται:

subfascial, στην οποία το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τη μεμβράνη που καλύπτει τον θωρακικό μυ, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος.

dual plane, στην οποία το ένθεμα τοποθετείται κατά ένα μέρος κάτω από τον θωρακικό μυ και κατά ένα μέρος κάτω από τον αδένα, εξασφαλίζοντας απόλυτη εφαρμογή.

triple plane, στην οποία τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε ένα σημείο που καταλαμβάνει δύο ανατομικές περιοχές και επιτυγχάνεται ένα τέλειο σταγονοειδές σχήμα και

non touchno pain, στην οποία αποφεύγεται η χρήση των δαχτύλων για την παρασκευή της θήκης, με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται οι ιστοί και να είναι ταχύτερη η ανάρρωση.

Τι να περιμένω μετά από μία αυξητική στήθους

Για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυξητική στήθους δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς, αφού είναι άμεσα ορατά, ενώ η πλήρης εικόνα διαμορφώνεται σε 3 έως 12 εβδομάδες, όταν δηλαδή υποχωρήσει το οίδημα που εμφανίζεται μετά το χειρουργείο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει επίσης μούδιασμα μετά την επέμβαση ή να εμφανιστούν μώλωπες, που όμως υποχωρούν εντός ενός μήνα.

Πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση, που δεν είναι όμως συχνές εφόσον εφαρμοστεί η κατάλληλη τεχνική από τον κατάλληλο γιατρό, είναι το αιμάτωμα, η φλεγμονή ή η δημιουργία ρικνωτικής κάψας γύρω από το μόσχευμα. Σε κάθε περίπτωση προτού η ασθενής προχωρήσει στην επέμβαση, πρέπει να επιλέξει τον σωστό επαγγελματία, όπως θα έκανε για οποιοδήποτε άλλο θέμα υγείας, να μην εντυπωσιαστεί από υπερβολικές υποσχέσεις και να μην έχει υπέρμετρες προσδοκίες.

Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης πως υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, αντιμετωπίζεται όμως αποτελεσματικά με τη λήψη αναλγητικών, ενώ η επάνοδος σε πλήρη δραστηριότητα γίνεται σε διάστημα 3 με 4 εβδομάδων. Μετά την επέμβαση χρειάζεται ειδικός στηθόδεσμος για 30 μέρες.

Οι ουλές γίνονται μέσα στη μασχάλη, γύρω από τη θηλή ή κάτω από το στήθος και με τον χρόνο αμβλύνονται.