Εγκαύματα και πρώτες βοήθειες

Το έγκαυμα είναι ένα τραύμα που μπορεί, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ανθρώπινο σώμα και να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια ζωής. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε τις πρώτες στιγμές μετά από ένα έγκαυμα, προτού απευθυνθούμε σε ιατρική βοήθεια.

Το έγκαυμα με κριτήριο του σοβαρότητά του μπορεί να είναι πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Στα πρώτου βαθμού καταστρέφεται μόνο η επιδερμίδα (ηλιακά εγκαύματα), στα δευτέρου βαθμού καταστρέφεται η επιδερμίδα και η βλάβη επεκτείνεται και στο ανώτερο μέρος του χωρίου (το δέρμα κοκκινίζει και δημιουργούνται φουσκάλες με υγρό), ενώ στα τρίτου βαθμού καταστρέφεται όλο το πάχος του δέρματος μέχρι και υποδόριο λίπος, ενώ κάποιες φορές η βλάβη είναι ακόμα βαθύτερη.

Ανάλογα με το αίτιο που τα προκαλεί, τα εγκαύματα χωρίζονται σε θερμικά, χημικά και ηλεκτρικά. Τα μεν θερμικά προκαλούνται από φωτιά, καυτά υγρά και καυτές επιφάνειες, ακόμα και υδρατμούς, τα ηλεκτρικά από το ηλεκτρικό ρεύμα και τα χημικά από χημικές ουσίες (αλκάλεα, ισχυρά οξέα ή άλλες τοξικές ουσίες).

Οι πρώτες βοήθειες

Τι πρέπει όμως να κάνουμε τις πρώτες στιγμές μετά από ένα έγκαυμα;

  • Για τα θερμικά εγκαύματα, που είναι τα πιο συνήθη, η πρώτη αντίδραση είναι να ρίξει ο ασθενής στην περιοχή άφθονο δροσερό νερό και μάλιστα για αρκετή ώρα.
  • Το νερό είναι πολύτιμο εργαλείο και για τα χημικά εγκαύματα, ώστε η χημική ουσία με την οποία ήρθε σε επαφή το δέρμα να απομακρυνθεί το ταχύτερο δυνατό. Στόχος του νερού, που δεν πρέπει να είναι παγωμένο, είναι να μειωθεί η θερμοκρασία της περιοχής και να εμποδιστεί η συνέχιση του εγκαύματος και η επέκταση καταστροφής των ιστών. Μάλιστα στα χημικά εγκαύματα το νερό πρέπει να τρέχει έως και μισή ώρα πάνω στην εγκαυματική περιοχή.
  •  Γιαούρτι, οδοντόκρεμα, τοματοπελτές, κοινώς τα σπιτικά γιατροσόφια, δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιλογή για την εγκαυματική περιοχή.
  •  Εφόσον δημιουργηθούν φυσαλίδες στο δέρμα, δεν πρέπει να τις πειράξουμε, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολέψει αργότερα την επούλωση. Άλλωστε ο ορός των φυσαλίδων επιταχύνει την αναγέννηση του δέρματος.
  • Στην περίπτωση που είναι κολλημένα ρούχα πάνω στο έγκαυμα, δεν τα τραβάμε, αλλά κόβουμε προσεκτικά με ένα ψαλίδι το κομμάτι που δεν αγγίζει την περιοχή.
  •  Στα χημικά εγκαύματα απομακρύνουμε τα ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με τη χημική ουσία.
  • Βγάζουμε δαχτυλίδια και κοσμήματα, ώστε να προλάβουμε από τυχόν οίδημα.
  • Εφόσον χρειαστεί μεταφορά στο νοσοκομείο, καλύπτουμε πρώτα την εγκαυματική περιοχή με καθαρό πανί, χωρίς χνούδια.

Τα ελαφρά εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού που έχουν περιορισμένη έκταση μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, τα δεύτερου και τρίτου βαθμού όμως, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματος, χρήζουν άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο.

Εφόσον το έγκαυμα αντιμετωπιστεί επιτυχώς, ρόλο αναλαμβάνει στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός, που, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, έχει στη διάθεσή του μέσα όπως η χειρουργική επέμβαση σε μετεγκαυματικές ουλές, η αποκατάσταση δερματικών ελλειμμάτων, οι διατάτες δέρματος για αποκατάσταση ουλών και οι ειδικοί επίδεσμοι για την πρόληψη υπερτροφικών μετεγκαυματικών ουλών.

 

Η ομάδα του Plastic Clinic θα σας ενημερώσει για όλες τις διαθέσιμες μεθόδους και πώς τις εφαρμόζει.