Μπορεί να θεραπευτεί η γυναικομαστία;

Αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αμηχανία! Αυτά είναι στην πλειονότητά τους τα συναισθήματα ενός άντρα ή ενός αγοριού με γυναικομαστία. Είναι γεγονός πως για έναν άνδρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με την κατάσταση και τη «διαφορετική» εμφάνισή του, ενώ υπάρχουν στιγμές που μπορεί να είναι και ιδιαίτερα επώδυνο, καθώς πολλές φορές προκαλεί πόνους στο στήθος.

Γενικά, η γυναικομαστία δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό και αισθητικό, ενώ είναι η πιο συνήθης διαταραχή του ανδρικού μαστού, καθώς αφορά περί το 40% των ανδρών.

Τι είναι η γυναικομαστία;

Με τον όρο «γυναικομαστία» εννοούμε τη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες. Η πάθηση αυτή ευθύνεται για περίπου 85% των διογκώσεων του μαζικού αδένα στον ανδρικό πληθυσμό.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες γυναικομαστίας:

  1. Η αληθής γυναικομαστία προκαλείται από την επίδραση των οιστρογόνων στο μαζικό αδένα του άνδρα. Αυτό συμβαίνει σε παθήσεις που υπάρχει είτε αυξημένη παραγωγή των οιστρογόνων είτε ανεπάρκεια των ανδρογόνων ή συνδυασμός και των δύο.
  2. Η γυναικομαστία που προκαλείται από φαρμακευτικά αίτια και σχετίζεται με φάρμακα που έχουν οιστρογονική δράση, όπως επίσης και φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση ή τη σύνθεση της τεστοστερόνης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός της γυναικομαστίας από την ψευδογυναικομαστία, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στο ανδρικό στήθος, συνήθως λόγω παχυσαρκίας. Το 99% των περιπτώσεων διογκωμένου στήθους αφορά σε ψευδογυναικομαστία και μόνο το 1% των περιπτώσεων είναι γυναικομαστία. Η διάγνωση μεταξύ των δύο γίνεται συνήθως με μαστογραφία ή με υπερηχογράφημα.

Υπάρχει θεραπεία;

Όταν η γυναικομαστία εμμένει και εφ’ όσον έχουν αποκλεισθεί ενδογενείς ή εξωγενείς αιτιολογικοί παράγοντες, για ψυχολογικούς και κοσμητικούς λόγους το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να αποδειχθεί «σανίδα σωτηρίας» στο πρόβλημα της γυναικομαστίας. Η χειρουργική επέμβαση δίνει τις απαντήσεις, απομακρύνοντας το λίπος, τον αδενικό ιστό, αλλά και την περίσσεια δέρματος, εφόσον υπάρχει.

Για να μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, θα πρέπει να έχει περάσει την εφηβεία, αλλά και να έχει διαπιστώσει πως η διατροφή και η άσκηση δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης ο ασθενής δεν πρέπει να είναι υπέρβαρος.

Αν το μέγεθος του στήθους σας είναι πηγή ενόχλησης και κοινωνικής απομόνωσης, επισκεφθείτε τον πλαστικό χειρουργό Δρ Αλέξανδρο Παπασταύρου, που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας και να αλλάξει τη ζωή σας.