Τμημα Αντιγηρανσης

Βιταμίνη C: Ένα πολυεργαλείο υγείας και ομορφιάς

 

Η βιταμίνη C θεωρείται «θησαυρός» για την επιδερμίδα, είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» στη μάχη κατά της αντιγήρανσης, έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η συμβολή της στην θωράκιση και την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι καταλυτική.

Πολύτιμες ιδιότητες

Οι ευεργετικές ιδιότητές της είναι πολλές και την καθιστούν μία από τις πλέον σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό:

-Χρησιμεύει ως αντισταμινικό, μειώνοντας τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένων της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και των πόνων.

-Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων, αξιοποιώντας την αντισταμινική του δράση.

 -Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δημιουργώντας «στρατιές» από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

-Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχουν εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

-Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου περιορίζει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

-Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ήτοι μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως οι αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και στηθάγχη (ανεπαρκής παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).

-Η βιταμίνη C μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.

-Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Επίσης, με την βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος, εξασφαλίζοντάς του ενέργεια. Είναι δε μια βιταμίνη που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, καθώς είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης. Μεταξύ άλλων, βοηθά στην καταπολέμηση διάφορων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας, ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.

Ρόλος και στην Κοσμητολογία

Τα τελευταία χρόνια όμως η βιταμίνη C κρατά και τα σκήπτρα της αντιγήρανσης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Άλλωστε, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του κολλαγόνου, μιας βασικής, δομικής πρωτεΐνης που δίνει σφριγηλότητα και λάμψη στο δέρμα. Στο μέτωπο της ομορφιάς λοιπόν βοηθά στην διόρθωση της επιδερμίδας και διατηρεί την υφή της, ενώ επιβραδύνει τη ζημιά των ελεύθερων ριζών. Επίσης εξαλείφει τις λεπτές γραμμές, αποκαλύπτει τη φωτεινότητα του δέρματος, δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείες. Τέλος, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πανάδων, να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και να τελειοποιήσει την υφή της επιδερμίδας.