Γυναικομαστια

Αίσθηση ντροπής, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αμηχανία!

Λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τον ανδρικό πληθυσμό, τη γυναικομαστία, δίνει η πλαστική χειρουργική. Η πιο συνήθης διαταραχή του ανδρικού μαστού, η αύξηση του μεγέθους του, είναι συχνό φαινόμενο, καθώς αφορά περί το 40% των ανδρών. Είναι μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, αποχή από συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως άθληση και κολύμπι, και προκαλεί πλήγμα στην ανδρική αυτοπεποίθηση.
 
Η γυναικομαστία οφείλεται συνήθως σε ενδοκρινολογικά νοσήματα, μπορεί όμως να είναι συνέπεια λήψης φαρμάκων ή τοξικών ουσιών, που ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Όταν τα αίτιά της δεν μπορούν να εξακριβωθούν και η νόσος δεν περνά μετά από ένα διάστημα, χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής γυναικομαστία.
 
“Η γυναικομαστία αφορά το 40% των ενήλικων ανδρών και 60% των εφήβων κυρίως στις ηλικίες 12-15 ετών”

Η γυναικομαστία απαντάται με μεγάλη συχνότητα στους εφήβους και τους ενήλικες. Στην περίπτωση των εφήβων είναι κατά κύριο λόγο αμφοτερόπλευρη και εξαφανίζεται συνήθως εντός διαστήματος 1-2 ετών. Η γυναικομαστία των ενηλίκων εκδηλώνεται κυρίως στην ηλικία άνω των 50 ετών και είναι συχνότερα ετερόπλευρη. Και σε αυτή την περίπτωση ο μεγεθυμένος μαζικός αδένας μπορεί να υποχωρήσει σε διάστημα 12 έως 24 μηνών. Πάντως στις περιπτώσεις εμφάνισης διογκωμένου στήθους στους άνδρες πρέπει να εξακριβώνεται αν αυτό προκύπτει από παχυσαρκία, δεν οφείλεται δηλαδή σε υπερτροφικό αδένα, άρα πρόκειται για ψευδογυναικομαστία.

Τη λύση δίνει η πλαστική χειρουργική
 
Η πλαστική χειρουργική μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στο πρόβλημα της γυναικομαστίας, όταν αυτή επιμένει και έχουν αποκλεισθεί ενδογενείς ή εξωγενείς αιτιολογικοί παράγοντες. Η χειρουργική επέμβαση δίνει τις απαντήσεις, απομακρύνοντας το λίπος, τον αδενικό ιστό, αλλά και την περίσσεια δέρματος, εφόσον υπάρχει. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι τομές τοποθετούνται στη θηλή και είναι δυσδιάκριτες.
 
Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας όμως μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς χειρουργείο και τομές, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης με υπερήχους.  Κι αυτό γιατί τα τοιχώματα των λιποκυττάρων μπορούν να «διαβρωθούν» με τους κατάλληλους υπερήχους. Έτσι με την ατραυματική αυτή διαδικασία το λίπος υγροποιείται και η αναρρόφησή του γίνεται ευκολότερη. Με τους υπέρηχους απομακρύνεται ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα λίπους, χωρίς να τραυματίζονται ο αδενικός ιστός, τα μικροαγγεία και τα νεύρα που βρίσκονται γύρω από τα λιποκύτταρα της πάσχουσας περιοχής. Η επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του είναι άμεση, ενώ ο χρόνος ανάρρωσης μειώνεται κατά 50%.
 
Είμαι ο κατάλληλος υποψήφιος;
 
Για να μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, θα πρέπει να έχει περάσει την εφηβεία, να ενοχλείται από το αυξημένο μέγεθος των μαστών του, αλλά και να έχει διαπιστώσει πως η διατροφή και η άσκηση δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης ο ασθενής δεν πρέπει να είναι υπέρβαρος.
 
Αν το μέγεθος του στήθους σας είναι πηγή ενόχλησης και κοινωνικής απομόνωσης, επισκεφθείτε τον πλαστικό χειρουργό, που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας και να αλλάξει τη ζωή σας.

Πριν & Μετά

Slider