Αφαιρεση αιμαγγειωματων

Πότε εμφανίζονται τα αιμαγγειώματα;

Εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στη βρεφική ηλικία, λίγο μετά τη γέννηση και μπορούν να αυξηθούν σημαντικά κατά το πρώτο δεκάμηνο ζωής ενός  μωρού. Πρόκειται για τα αιμαγγειώματα, μη λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα, που προέρχονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων. Είναι ουσιαστικά καλοήθεις αγγειακές βλάβες, όπου συγκεντρώνονται πολλά διευρυμένα αγγεία κάτω από το δέρμα.

Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται άμεσα για την αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων;

Πολλές φορές υποχωρούν μόνα τους στην παιδική ηλικία, υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες η αφαίρεσή τους είναι επιβεβλημένη, τόσο λόγω του ενδεχομένου αιμορραγίας τους μέσω της τριβής, άρα και λοιμώξεων, όσο και λόγω των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε παθολογικό επίπεδο (προβλήματα, ακοής, όρασης και σκελετικής παραμόρφωσης), αλλά και ψυχολογικό (κοινωνική περιθωριοποίηση λόγω διαφορετικότητας).

Στο σημείο αυτό έρχεται να δώσει τη λύση το laser, με ασφαλή και μόνιμα αποτελέσματα, που, πέραν της αισθητικής βελτίωσης, ανακουφίζει και από πόνο που μπορεί να προκαλούν. Ουσιαστικά το laser εκπέμπει παλμό φωτός, ο οποίος οδηγεί σε θρόμβωση και εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα ασφαλής, αφού, το φως απορροφάται μόνο από τα αγγεία και δεν επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς και το δέρμα. Για την οριστική εξάλειψή τους απαιτούνται από 2 έως 5 συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ενώ χρειάζεται να μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου 40 ημερών ανάμεσα στις συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί από 10 έως 40 λεπτά, η δε εφαρμογή της θεραπείας είναι ανώδυνη, λόγω του ενσωματωμένου συστήματος ψύξης στο laser.

Μορφές και τύποι

Οι μορφές των αιμαγγειωμάτων είναι πολλές: μπορεί να είναι επιφανειακά ή βαθύτερα, να προκύψουν στο πλαίσιο μιας άλλης πάθησης ή μεμονωμένα. Οι βασικοί τύποι είναι τα αραχνοειδή, που εμφανίζονται ως συστάδα μικρών αγγείων με διακλαδώσεις (σαν τον ιστό της αράχνης), τα κερασοειδή, που εμφανίζονται ως μικροί κόκκινοι σπίλοι και τα γιγαντιαία, που καλύπτουν μεγάλες περιοχές του σώματος και μπορεί να έχουν μια εξογκωμένη σπογγώδη μορφή.

Σε ποιους τύπους δέρματος εμφανίζονται περισσότερα τα αιμαγγειώματα;

Κυρίως εμφανίζονται σε κορίτσια με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ το ενδεχόμενο εμφάνισής τους είναι συχνότερο στα πρόωρα βρέφη. Έξι στα δέκα αιμαγγειώματα εμφανίζονται στην περιοχή του κεφαλιού, ενώ πάνω από δύο στα δέκα στον κορμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά και σε εσωτερικά όργανα. Οι γονείς μάλιστα θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το αιμαγγείωμα μπορεί αρχικά να μοιάζει με μια απλή κοκκινίλα και εγκαίρως να φροντίζουν για τη θεραπεία τους.